Van ilinde liselerde oynayan basketbolcuların bazı antropometrik özelliklerinin araştırılması
The investigation of some antropometric pecularities of the basketballers playing for high school teams i̇n the city Van
  1. Tez No: 613386
  2. Yazar: BÜLENT KURBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN KARADAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Antropometri, Basketbolcu, Lise, Van, Anatomy, Antropometric, Basketballer, High School, Van
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Kurban B, Van ilinde liselerde oynayan basketbolcuların bazı antropometrik özelliklerinin araştırılması, Y.Y.Ü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Anatomi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2008. Yapılan çalışma, Van ilinde liselerin okul takımlarında oynayan 14-16 yaş grubu basketbolcuların bazı antropometrik özelliklerini matematiksel olarak belirlemek ve bu ölçüleri bilimsel olarak ortaya koymak amacı ile yapıldı. Çalışmada herhangi bir fiziksel kusuru bulunmayan 36 erkek basketbolcu denek olarak değerlendirildi. Ölçüm aleti olarak mezura, kayan sürgülü kaliper ve ağırlık ölçümü için 20 grama kadar hassas terazi kullanıldı. Elde edilen ham değerlerin istatiksel analizi sonucunda; boy uzunluğu 1.7756 cm, tüm kol 76.42cm, gövde 84.97 cm, üst bacak 44.64 cm, alt bacak 43.72 cm ve üst bacak çevresi 54.81 cm olarak bulundu.
Özet (Çeviri)
The Investigation of some antropometric pecularities of the basketballers playing for high school teams in the city Van, The University of Yüzüncü Yıl, Institute of Health Sciences, Department of Anatomy, a Master Thesis, Van, 2008. This study was carried out to determine some antropometric pecularities of the basketballers between the ages 14-16 playing for high school teams in the city of Van and to put the measurements scientifically. In the study, 36 male basketballers with no physical defects were taken as experimental subject. As measurement equipments; a tape measure, an antropometre and a scale as sensitive as 20 gr weight were used. At the end of statistical analysis of the obtained raw values; 1.7756 cm for height, 76.42 cm for the length of the arm, 84.97 cm for trunk, 44.64 cm for upperleg, 43.72 cm for down leg and 54.81 for the circle of upperleg were determined.