Yaşlanmaya bağlı değişikliklerin hipofiz dokusunda rejenerasyon ve miRNA düzeyleri bakımından araştırılması
Investigation of aging factors in pituitary in terms of regeneration and miRNA expression levels
- Tez No: 613422
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUYGU YÜCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Stem Cell, Aging, miRNA, Pituitary, Mouse Model, Regeneration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Yaşlanma ile birlikte hipofizer kök hücreler ve hipofizin rejeneratif kapasitesinin azaldığı bilinmektedir ancak buna sebep olan mekanizmalar halen anlaşılamamıştır. Bu çalışmada, genç fareler ile orta yaşlı ve yaşlı farelerin hipofiz dokularının rejeneratif kapasitesi Sox2 kök hücre biomarkeri kullanarak incelenmiş ve yaşlanma ile birlikte doku düzeyinde kök hücre sayısının azaldığı gösterilmiştir. Hipofizer yaşlanma ve hipofizin rejeneratif kapasitesindeki azalma arasındaki ilişkinin miRNA'lar tarafından düzenlendiğine dair hipotezimiz doğrultusunda bir anti-stemness biomarkeri olan miR-24-3p'nin hipofiz dokusunun rejeneratif kapasitesini etkileme potansiyeli test edilmiştir. Bilgimiz dahilinde, bu çalışma ile ilk kez hipofizer doku düzeyinde Sox2 erişkin kök hücre sayısının yaşlanma ile birlikte azaldığı gösterilmiştir. Anti-stemness markeri olan miR-24-3p'nin genç ve yaşlı anterior hipofiz dokusunda ifade düzeyleri karşılaştırılmış ve yaşlı farelerin anterior hipofizinde miR-24-3p'nin ifade düzeyinin anlamlı olarak daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Hipofizer erişkin kök hücrelerin yaşlanması ve miR-24-3p'nin bu süreçteki rolünün ortaya çıkarılması için ileriki çalışmalarda daha hassas ve detaylı yöntemler kullanılarak mekanistik ışık tutulması sağlanacaktır. Anahtar kelimeler. Kök Hücre, Yaşlanma, miRNA, Hipofiz, Fare Modeli, Rejenerasyon
Özet (Çeviri)
Upon aging pituitary stem cells and the regenerative capacity of pituitary declines however the underlying mechanisms of this decline is poorly understood. In this study, the regenerative capacity of young, advanced and old mouse pituitary tissues were investigated with the use of Sox2 biomarker. We hypothesised that the aging-associated decline in the regenerative capacity of the pituitary is regulated via miRNAs, and tested whether an anti-stemness biomarker, miR-24-3p, can have an effect on this regenerative capacity. To our knowledge, this is the first time where the number of Sox2 adult stem cells residing in pituitary were shown to decrease at the tissue level upon aging. The comparison of expression levels of anti-stemness marker miR-24-3p in young and old anterior pituitary has shown that miR-24-3p is significantly downregulated in the old pituitary. More sensitive and detailed methods are required in order to decipher the role that miR-24-3p plays in aging pituitary-derived stem cells.