Tek taraflı ve çok hafif ile hafif derecede bilateral sensörinöral işitme kayıplı yetişkinlerde gürültüde konuşmayı tanımanın değerlendirilmesi
Evaluation of speech recognition in noisy environments in adults with unilateral and very mild to mild bilateral sensorineural hearing loss
  1. Tez No: 613450
  2. Yazar: SERPİL TOPRİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KIRIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültüde tanıma, sensorinöral işitme kaybı, türkçe matris test, Noise recognition, sensorineural hearing loss, Turkish matrix test
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmanın amacı, tek taraflı ve çok hafif ile hafif derecede bilateral sensorinöral işitme kayıplı yetişkinlerin gürültüde konuşmayı tanımasını ve mevcut işitme kayıplarının yaşam kalitesi üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Çalışmamıza 19-55 yaş aralığında toplam 60 birey (28 kadın, 32 erkek) dahil edildi. 20 ( 9 kadın, 11 erkek) tek taraflı sensörinöral işitme kaybı olan, 20 (8 kadın, 12 erkek) bilateral çok hafif ile hafif derecede sensörinöral işitme (10 bilateral çok hafif, 10 bilateral hafif) kaybı olan, 20 (11 kadın, 9 erkek) normal işitmeye (kontrol grubu) sahip olan birey çalışmamızda katılımcı olarak yer aldı. Çalışmamıza katılan ve otoskopik muayenesi yapılan yetişkinlere, işitme testleri, timponemetrik ölçümler, Türkçe Matris Test ve Amsterdam İşitsel Engellilik ve Yetersizlik Anketi uygulandı. Çalışmamız sonucunda; Türkçe Matris Testi adaptif ölçümleri, işitmesi normal olan bireylerde -7,06±1,47 dB SNR (ort±SS), tek taraflı sensörinöral işitme kaybı olan bireylerde -5,37±1,16 dB SNR (ort±SS), bilateral çok hafif ile hafif derecede sensörinöral işitme kaybı olan bireylerde -5,99±0,89 16 dB SNR (ort±SS) olarak bulundu. İşitme kayıplı bireylerin gürültüde konuşmayı tanımak için, normal işiten bireylere göre daha yüksek SNR' ye ihtiyaç duydukları tespit edildi. Amsterdam İşitsel Engellilik ve Yetersizlik Anketi ile işitme kaybından dolayı yetersizliklerinin günlük yaşantılarının hangi alanlarında etkilendiği tespit edilebilebileceği gözlemlenmiştir. Matris Testi ile işitme kayıplı yetişkinlerin gürültüde konuşmayı tanıma için ihtiyaç duyduğu SNR oranı arttıkça Amsterdam İşitsel Engellilik ve Yetersizlik Anketi sonucuna göre işitmedeki yetersizliğin arttığı saptandı.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the recognition of speech in noise and the effect of existing hearing loss on quality of life in adults with unilateral and very mild to mild bilateral sensorineural hearing loss. A total of 60 individuals (28 females, 32 males) aged 19-55 years were included in the study. 20 (9 female, 11 male) with unilateral sensorineural hearing loss, 20 (8 female, 12 male) with bilateral very mild to mild sensorineural hearing loss (10 bilateral very mild, 10 bilateral mild), 20 (11 female, 9 male) who had normal hearing (control group) were included in our study as a participants. Hearing tests, tymponimetric measurements, Turkish Matrix Test and The Amsterdam Inventory for Auditory Disability Questionnaire were applied to the adults who participated in our study and underwent otoscopic examination. As a result of our study; Adaptive measurements of the Turkish Matrix Test were found to be -7.06 ± 1.47 dB SNR (mean ± SD) in individuals with normal hearing, -5.37 ± 1.16 dB SNR (mean ± SD) in patients with unilateral sensorineural hearing loss, and -5.99 ± 0.89 16 dB SNR (mean ± SD) in patients with very mild to mild bilateral sensorineural hearing loss. It was found that hearing impaired individuals needed higher SNR to recognize speech in noise than normal hearing individuals. With The Amsterdam Inventory for Auditory Disability Questionnaire, it was observed that in which areas of daily life their disabilities are affected due to hearing loss can be determined. It was found that as the SNR rate needed by adults with hearing loss to recognize speech in the noise increased, according to the result of the Amsterdam Inventory for Auditory Disability Questionnaire hearing impairment increased as well.