Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti ilişkileri (1976-2012)
Turkey-People's Republic of China relations (1976-2012)
  1. Tez No: 613454
  2. Yazar: AZIGULI MAIHEMUTI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, ÇHC, Siyasi-Ekonomik-Askeri-Kültürel ilişkiler, Stratejik Ortaklık, Turkey, PRC, Political-Economic-Military-Cultural Relations, Strategic Cooperation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada Deng Xiao Ping Döneminden Hu Jin Tao Dönemine kadar Türkiye ve ÇHC'nin politikaları; askeri, siyasi ve ekonomik ilişkileri ele alınmaktadır. Kenan Evren'in Çin ziyareti sonrası Çin'e kapısını açmış olan Türkiye, Çin ile ekonomik ilişkilerini geliştirme hedefi için barışçıl iş birliğiyle yol izlemeyi tercih etmektedir. Türkiye ile Çin arasındaki askeri iş birliğine bu dönemde ivme kzandırılmaya çalışılmaktadır. İkili ilişkileri boyunca mevcut olmakta olan sorunlar ekseninde ise genel çıkarların önemi öncülük kazanarak herhangi bir unsurun sorun oluşturması önlenmektedir. Diğer önemli nokta ise iki ülke ticaret dengesinin bozulmasıdır, ayrıca bu sorunların çözümü hakkında öneriler verilmiştir. Dünyanın en stratejik konumunda yer alan Türkiye ile yeni süper güç adayı Çin'in, ortak projeleri başlatmasının ilk damgasını vuran Deng Xiao Ping Dönemi, Türkiye-ÇHC ilişkileri stratejik ortaklığın başlangıcı olmuştur. Jiang Ze Min döneminden başlayarak çeşitlenmeye yüz tutan ikili ilişkiler Hu Jin Tao dönemine geldiğinde karşılklı üst düzey ziyaretlerin de katkasıyla hızla gelişmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is based on the military, political and economical relations between Turkey and People's Republic of China (PRC) from the period of Deng Xiao Ping to Hu Jin Tao. After Kenan Evren's visit to China, Turkey Having opened its door to PRC and prefers to pursue peaceful cooperation in order to develop economic relations with PRC. The military alliance between Turkey and PRC is to be accelerated in this period. Problems between Turkey and PRC which are demonstrate throughout the bilateral relationship has been prevented from come into qustion. The general interests are pioneered by both country. Another important point is that the trade balance between the two countries is deteriorating, as well as suggestions was given for the solution of these problems. Turkey, which is in the most strategic position of the world, and China, the new superpower candidate of the world. Deng Xiao Ping period marked the start of joint projects, was the beginning of strategic partnership between Turkey and PRC associations. The diversity of bilateral relation during the Jinag Ze Min's time comes to meet with the rapid development of high-levlel respondents.