Hukuk yargılamasında vekâlet ücreti
Attorney fee in civil procedure
  1. Tez No: 613480
  2. Yazar: YASEMİN BAĞLI TAHİROĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Vekâlet, Vekâlet Ücreti, Avukatlık Ücreti, Yargılama Gideri, Avukatlık Sözleşmesi, Power of Attorney, Attorney Fee, Litigation Expense, Attorney Retainer Agreement, Civil Procedure
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 212
Özet
Tezimizin konusunu hukuk davalarında vekâlet ücreti oluşturmaktadır. Tezimizin birinci bölümünde davaya vekâlet ve vekâlet ücreti kavramlarına yer verilmiştir. Vekâlet ücreti, yargılama gideri olan vekâlet ücreti ve avukatlık sözleşmesinden kaynaklanan vekâlet ücreti olmak üzere ikiye ayrıldığından çalışmamızın ikinci ve üçüncü bölümü bu kavramlara ayrılmıştır. Tezin ikinci bölümünde yargılama gideri olan vekâlet ücreti inceleneceğinden öncelikle yargılama gideri kavramı açıklanmıştır. Yargılama gideri olan vekâlet ücretinin nasıl hesaplandığı ve kimin lehine hükmedildiği ile yargılamada bazı özellikli durumların yargılama gideri olan vekâlet ücreti bakımından sonuçları irdelenmiştir. Bazı davalar bakımından yargılama gideri olan vekâlet ücretine ilişkin incelemelere yer verilerek ikinci bölüm sonlandırılmıştır. Son bölümde ise sözleşmeden kaynaklanan vekâlet ücreti kapsamında öncelikle avukatlık sözleşmesinin kurulması ve nitelikleri incelenmiştir. Sözleşmesel vekâlet ücretinin kararlaştırılmasında sözleşme serbestisi ve bunun sınırları ile vekâlet ücretinin belirlenmesi bakımından bazı özellik arz eden haller incelenmiştir. Vekâlet ücretinde muacceliyet, zamanaşımı ve faiz gibi hususlar ile vekâlet ücretine ilişkin uyuşmazlıkların çözüm yerleri ve kanun yollarına da değinilmiştir. Sonuç kısmında ise çalışmamızın tümünden varılan belli başlı tespitlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis consists of attorney fees in civil lawsuits. In the first section of the thesis, the concepts of power of attorney for lawsuit and attorney fee are given. The second and third sections of our study is devoted due to the attorney fee is divided into two parts as the attorney's fee which is the litigation expense and the attorney's fee arising from the attorney retainer agreement. First of all, the concept of litigation expense is explained due to the attorney's fee which is the litigation expense will be examined in the second section. How to calculate attorney's fee, which is the litigation expense, and who is in favor of it, and in some special cases in point of the results of the attorney fee as the litigation expense are explained. The second section has been concluded by including the attorney's fee which is the litigation expense in some lawsuits. In the last section, the establishment and the qualifications of the attorney retainer agreement is examined within the scope of the attorney's fee arising from the attorney retainer agreement. In being decided on the contractual attorney fee, the status that offers some characteristics in point of determining the freedom of contract and its limits and the counsel fee are examined. Issues such as maturities, statute of limitations and interest in the attorney fee, legal remedy and solution points of disputes related to attorney fee are also mentioned. In the conclusion section, the main decretives made from the whole of this study are given.