İmar hukukuna aykırı yapılardan dolayı yapı malikinin kusursuz sorumluluğu
The liability of construction's owner due to constructions contrary to zoning law
- Tez No: 613479
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGEHAN ÇETİNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: imar, hukuka aykırılık, yapı maliki, sorumluluk, kusur, zoning, unlawfulness, owner of construction, responsibility, fault
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
İmar hukukuna aykırı yapının kişilere zarar vermesi halinde yapı malikinin İmar Kanunundan doğan sorumluluğunun yanında özel hukuktan doğan sorumluluğu da gündeme gelecektir. Zira imar hukukuna aykırı yapılar çevresine zarar verici etkilere neden olabilirler. Bu kapsamda, imar hukukuna aykırı yapının zarar verici niteliğinden dolayı Türk Medeni Kanunu ve Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca yapı malikinin zarar görenlere karşı sorumluluğu bulunmaktadır. Literatürde imar hukukuna aykırı yapılardan dolayı İmar Kanunu gereğince uygulanan yıkım ve para cezası yaptırımları incelenmiş, ancak bu yapılardan dolayı zarar gören kişilere karşı yapı malikinin özel hukuktan doğan sorumluluğu incelenmemiştir. İmar hukukunun özel hukuk ile yakın ilişkisi göz önüne alındığında bu konudaki eksikliğe tezimde ışık tutulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Besides the responsibility of construction's owner that is generated from Code of Zoning, the liability of private law will also become a current issue due to the harmful effect on the usage of the construction against the zoning law. Within this context, there has been a responsibility of the construction's owner towards injured party due to impair of the construction in accordance with the terms of Turkish Civil Law and Turkish Code of Obligations. In literature, the destruction and fine santions which are implemented via the Code of Zoning due to constructions against the zoning law have been investigated but there has not been any investigation yet about the owner's duty in construction issued from private law against the injured party. Taking into consideration the fact that the intimate relationship between zoning law and private law, it has been tried to shed light on the lacking of that issue in my thesis.