Sport media perception: A study of leading brands from Turkey interms of readers profile
Türkiye'deki lider spor medya markaları ve spor medya okur profil algısı
  1. Tez No: 613487
  2. Yazar: PELİN YELDA İPEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. PELİN HÜRMERİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, spor medyası, spor medya markaları, spor medya okuru, araştırma, Sports, sports media, sports media brands, sports media readers, research
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya Ve İletişim Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırma, 2017 yılında, Türkiye'de spor medya takipçilerini temsil eden kotalı örneklemlerle* belirlenen bireylerin profilini analiz etme ve Türkiye'deki spor medyası markalarına karşı algılarını ölçmeye yönelik yapılmıştır. Araştırma yöntemi olarak, kalitatif* ve kantitatif* araştırma olmak üzere iki farklı teknik kullanılmıştır. Bu araştırma Türkiye'deki öncü spor medya markalarını belirlemeye yardımcı olurken, spor medyasını farklı mecralardan takip eden okur profillerini de mecra dinamikleriyle birlikte analiz eder. Evrimleşen medyanın spor medya hedef kitlesi üzerindeki etkilerini, geleneksel ve dijital medya okurlarının motivasyon ve engellerini ortaya koymayı hedeflemiştir. Bu araştırma, Türkiye'de spor ve spor medyasının doğuşundan başlayarak, günümüze kadar olan süreci inceler ve okuyucu davranışlarını analiz etmeye yardımcı olur. Günümüzde, spor medya hedef kitlesi tarafından en çok tercih edilen spor medya markalarına da, geleneksel medya kayıplarını telafi etmeye yönelik önemli ipuçları verilmesini sağlar. Ayrıca, spor medya hedef kitlesinin, güçlü spor kulüplerine karşı duyduğu fanatizm duygusu baz alındığında, spor medya markaları için de benzer bir aidiyet duygusu kazandırabilme olasılığına yönelik önemli sonuçlar elde edilmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research, conducted in 2017 with a sample of quotas representing sports media followers in Turkey, analyzes the profile of the designated persons and sports media in Turkey and measures their perception of the brand. Two different techniques were used as research methods *qualitative and quantitative*. This research provide support to determine the pioneer in sports media brand in Turkey, reads the sports media following profile and also analyzes the different channels. It aims to reveal the effects of evolving media on the target audience of sports media, and expose the motivation and obstacles of traditional and digital media readers. Moreover objective of the research is examining the period from the emergence of sports and sports media in Turkey to the present day, and provide in depth analyze about the behaviriors and habits of sport readers. Therefore, it givesa road map on the importance off the offset the losses of traditional media in favor of sports media brands that are most preferred by sports media target audience. In addition, based on the sense of fanaticism of the sports media target audience towards strong sports clubs, it aims to achieve significant results in terms of the likelihood of gaining a similar sense of belonging to the sport Medias brands.