The influence of transformational and transactional leadership behaviors on conflict management
Dönüşümsel ve etkileşimsel liderlik davranışlarının çatışma yönetimine etkisi
  1. Tez No: 613486
  2. Yazar: MUSTAFA NECAT ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. ÖZLEM KUNDAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Dönüşümcü Liderlik, Etkileşimci Liderlik, Çatışma Yönetimi, Leadership, Transformational Leadership, Transactional Leadership, Conflict Management
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Organizasyonların faaliyetlerinin sürdürülebilir olması için tüm organizasyonların sektördeki yoğun rekabetle ve hızlı değişimlere karşı mücadele vermesi gerektmektedir. Şüphesiz çalışanların gösterecekleri performans bu yoğun rekabet ortamında Şirketlerin göstereceği performansı belirleyecektir. Çalışanların performansı ise bireyler veya birimler arasındaki farklılıklardan doğan çatışmalar tarafından etkilenmektedir. Bu sebeple, yöneticilerin izleyeceği çatışma yönetim stratejileri çalışanların performansı açısından çok önemlidir. Eğer çatışmalar iyi bir şekilde yönetilmezse Şirketler gelecekte daha büyük problemlerle karşı karşıya kalırlar. Bu durumun tersine iyi yönetilen çatışmalar ise doğru stratejiye ulaşabilmek için farklı fikirlerin gerekliliği açısından fayda sağlayacaktır. Bu çalışmada Türkiye'de bilinirliği yüksek bir sigorta şirketinde çalışanlar bağlı bulundukları yöneticinin kullandığı liderlik stili ile kullandığı çatışma yönetim şekli arasındaki ilişkiyi ankete katılarak değerlendirdiler. Bu çalışma yöneticilerin liderlik davranışları ile çatışma yönetim tarzları arasındaki ilişkiyi ve liderlik şekillerinin çatışma yönetim şekillerine etkisini açıklamayı amaçlamaktadır. Çalışmanın sonuçları dönüşümcü ve etkileşimci liderlik stillerinin seçilen çatışma yönetim stratejileri ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Çalışma yöneticilerin liderlik stillerine göre hangi yönetim stratesjisini belirleyeceklerini anlayabilmek için faydalıdır.
Özet (Çeviri)
In order to have sustainability in the organizations, all organizations have to struggle against big competitions and rapid changes in the market. Undoubtedly, the motivation of the employees will determine the performance of the organizations in this intense competitive environment. The motivation of the employees have been influenced by the conflicts arising from the differences between the units or individuals. For this reason, conflict management of leaders are very important for the performance of employees. If the conflicts are not well managed, organizations will have bigger problems in the future. Oppositely, well managed conflicts will bring benefit to the organizations for reaching the best strategy by allowing different ideas. In this study, employees working in one of the well known Insurance Company in Turkey have evaluated the leadership styles of their managers and conflict management styles they used by participating a survey. The study intends to point out the relationships between the leadership styles and conflict management strategies of managers. The results of the study shows that transactional and transformational leadership styles are related to the conflict management strategy. The study is useful to understand the conflict management behaviors of the leaders according to their leadership style. Suggestions have been presented in the study for having more effective conflict management in the organizations.