Siyasi söylemin araçsallaştırdığı toplumsal cinsiyet ve şiddet
Gender which being instrumentalization by political discourse and violence
- Tez No: 613509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEDA İREM ÇAKIRCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Siyasi Söylem, Şiddet, İktidar, Siyaset, Gender, Political Discourse, Violence, Power, Politics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Toplumsal cinsiyetin kurguya dayalı yapısı ve toplumsallık inşasındaki yerine değinen bu tez çalışması, toplumsal cinsiyet kavramının analizi ile yola çıkmaktadır. Toplumsal cinsiyetin siyasetin şiddet dili ve söylemi ile ele alındığı çalışmada, hukuk, siyaset ve şiddet bağlantısı açığa çıkarılmıştır. Tezde bu amaçla, feminist yöntem ve metodoloji ile queer teoriden faydalanılmıştır. Özellikle hukuk ve siyaset alanlarının yakın teması, ilişkiselliğin sağlanması adına detaylandırılmıştır. Hukuki özneler ve siyasi öznelerin belirli dışlayıcı pratikler aracılığıyla üretilmesi, toplumsal cinsiyete dayalı özne kavramını araştırmayı gerekli kılmıştır. Bu sebeple, feminist özne ile bu alanlarda iktidar kurgusu olan öznenin eleştirel bir okuması yapılmıştır. Judith Butler'ın analizleri ve Michel Foucault'nun alana dair yorumlarının da yer aldığı tezin kuramsal yapısında, özne kavramının esnek ve kırılgan zemini, degender bir okuma ile analiz edilmiştir. Siyasi gündemin söylem biçiminin detaylandırılması açısından ise, belirli olay ve örneklere yer verilmiştir. Siyasi söylemin şiddet üreten uygulamaları ile cinsiyetçi şiddet söyleminin ortak bir paydada buluştuğu sonucu ortaya çıkmıştır. Bu bulgular neticesinde, siyasi söylemin şiddet üreten uygulamaları ile cinsiyetçi şiddet söyleminin ortaklaştığına yönelik açıklamalar sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis, which focuses on the fiction-based structure of gender and its place in the construction of sociality, starts out by analyzing of the concept of gender. In the study in which gender is addressed through the language and discourse of violence in politics, the connection between law, politics, and violence has been cleared. With this idea, the feminist method, methodology and queer theory have been made use of in this thesis. The close contact of the themes of law and politics has been examined in detail in order to be able to enable relationality. The production of legal subjects and political subjects through certain exclusionary practices have made it necessary to investigate thoroughly the concept of the gender-based subject. Therefore, a critical reading of the feminist subject and the subject of power fiction in these areas has been made. Judith Butler's analysis and Michel Foucault's commentary on the subject, including the theoretical basis of the thesis, the concept of the subject which is a flexible and fragile ground have carried out with degender reading. With regards to elaborate on the form of discourse of political agenda, certain cases, and examples are given a place in the thesis. Based on the findings, the explanations that the violent practices of political discourse and sexist violence discourse have a common ground are presented.