Coherence between narrative and montage: Diversified becomings in Reha Erdem's cinema
Anlatı ve kurguda uyum: Reha Erdem sinemasında farklılaşan oluşlar
  1. Tez No: 613508
  2. Yazar: SUPHİ KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU BAYKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: hayvan-oluş, çocuk-oluş, farkedilmez-oluş, Reha Erdem, dürtü-imge, becoming-animal, becoming-child, becoming-imperceptible, Reha Erdem, the impulse-image
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, Reha Erdem sinemasının biçim ve içerik yönünden uyumluluğunu gösterirken, bu durumu Deleuzcü felsefe ve sinema teorisi ile diyalog halinde kalarak analiz etmeye, buna ek olarak Erdem sinemasının Deleuzcü kavramlarla örtüştüğü ve onunla farklılaşmaya gittiği durumları keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu amaç ışığında, bu tez Erdem'in külliyatı içinden üç filmi“oluş”kavramı etrafında kümelenen Deleuzcü felsefe ışığında keşfe çıkacaktır. Bu üç film Kosmos (2010), İnsan Nedir ki? (2004) ve Şarkı Söyleyen Kadınlar (2013) olarak seçilmiştir, zira bu filmler, oluş kavramının kullanımında tematik bir ortaklık taşımakla birlikte; bu kavramın farklı versiyonları, hayvan-oluş, çocuk-oluş ve farkedilmez-oluş kavramlarının kullanımı yoluyla farklılaşıp içerik ve biçim bağlamında çeşitlenmektedirler. Aynı zamanda, buy olla Gilles Deleuze'ün sinema teorisi ve Félix Guattari ile geliştirdiği felsefe arasındaki tutarlılığın altı da Erdem sinemasının analizi ile çizilmiş olacaktır. Ortak noktaların altının çizilmesinin yanında, biçimsel ve içeriksel analizler, Erdem sinemasının Deleuzcü felsefeyi yeniden yorumladığı ve ondan ayrıldığı noktaları da tartışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to demonstrate the coherence between narrative and montage in Reha Erdem's cinema in dialogue with Deleuzian philosophy and cinema theory, and it analyzes the parallels and divergences between Erdem's cinema and Deleuzian concepts. In order to accomplish this aim, this thesis explores three films from Erdem's oeuvre by employing Deleuzian concepts clustered around“becoming”. The three films are Kosmos (2010), What's a Human, Anyway? (2004), and Singing Women (2013), since they carry a thematic commonality in the narrative of the concept of becoming; and vary with diversified forms of this concept, such as becoming-animal, woman, and imperceptible in terms of form and narrative. Within this scope, the thesis reveals Gilles Deleuze's consistency between his philosophy developed with Félix Guattari and cinema theory by the agency of Erdem's cinema. In addition to underlining the parallels, the narrative and formal analysis also delve into Erdem's reinterpretations of and deviations from Deleuzian theory.