Sosyal medya özelinde işçinin kişisel verilerinin korunması
Protection of worker personal data at social media level
  1. Tez No: 613542
  2. Yazar: AZİZE VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEVİL ALPAGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Law, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kişisel Veri, Sosyal Medya, İş İlişkisi, İşçinin Kişisel Verileri, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu, Personal data, social media, employment context, personal data of worker, data protection law
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 351
Özet
Kişisel verilerin korunması, her geçen gün bilgiye ulaşmanın daha da kolaylaştığı teknoloji toplumunun en önemli konularından biri haline gelmiştir. Kişisel verilerin korunması hukukumuzda temel olarak 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hükümleri uyarınca sağlanmaktadır. İş ilişkisini diğer sözleşmelerden ayıran karakteristik özelliği bağımlılık unsurudur. Hem iş ilişkisindeki bağımlılık unsuru hem de iş ilişkisinin en çok veri işlenen alanlardan biri olması, işçinin kişisel verilerinin korunması ihtiyacını önemli kılmaktadır. Son dönemde sosyal medya kullanımının oldukça artmasıyla, bu kullanımın iş ilişkisine yansımaları kaçınılmaz olmuştur. Bu vesileyle çalışmamızda, işçinin sosyal medya paylaşımları, kişisel verilerin korunması yönüyle inceleme konusu yapılmıştır. Çalışmamızın ilk bölümünde, kişisel veri kavramı, hukuki niteliği ve alana ilişkin hukuki düzenlemelere yer verilmiştir. İkinci bölümde, işçinin kişisel verilerinin işlenmesine dair temel kavramlar, ilkeler, hak ve yükümlülükler ve sosyal medya kavramına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde iş ilişkisinde sosyal medya verilerinin işlendiği durumlar incelenmiştir. Son bölümde ise işçinin kişisel verilerinin hukuka aykırı işlenmesine ilişkin yaptırımlara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Protection of personal data has become one of the most important issues in the society of technology, in which access to information becomes easier every day. Protection of personal data is essentially provided by Law No. 6698 on Protection of Personal Data in our law. The characteristic feature that distinguishes the employment relationship from other contracts is the dependency factor. Both the dependency factor in the employment relationship and the fact that the employment relationship is one of the most data-processed areas make the need to protect the personal data of the worker important. With the increasing use of social media in recent years, it has become inevitable to reflect this use on the employment relationship. Given this backdrop, the subject of this study is to investigate the protection of personal data of employees at the level of their social media activity. In the first part of our study, the concept of personal data, its legal nature and regulations related to the field are included. In the second part, basic concepts, principles and rights and obligations regarding the processing of personal data of the worker and the concept of social media are included. In the third section, situations in which social media data are processed in the employment context are examined. In the last section, sanctions related to illegal processing of personal data of the worker are included.