Preeklampside signal peptid-CUB EGF domain-containing protein 1 (SCUBE-1) düzeyleri ve tanısal değeri
Investigation of the relationship of signal peptide--CUB EGF domain-containing protein1 (SCUBE-1) levels with preeclampsia diagnosis
- Tez No: 613561
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ TURHAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Hipertansiyon, SCUBE-1, Preeklampsi, Pregnancy, Hypertension, SCUBE-1, Preeclampsia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
AMAÇ: Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, bone morphogenetic protein-1)-epidermal growth factor-like protein (SCUBE-1) trombositlerin alfa granüllerinde depolanmaktadır. Platelet aktivasyonu sonrası, SCUBE-1 ekspresyonu artar ve hücre yüzeyine doğru yer değiştirir, ayrılır ve dolaşıma küçük çözünür parçacıklar olarak salınır. Dolaşımdaki bu parçacıklar, trombotik durumlarda platelet-platelet adezyonunu ve aglütinasyonunu artırır. Platelet aktivasyonunu gösteren SCUBE-1'in, hipertansiyonda arttığı gösterilmiştir. Preeklampsi patogenezinde SCUBE-1'in rol alabileceği düşünülmektedir. Bu konuyla ilgili yapılan bir tez çalışması olsa da, günümüze kadar literatürde bu konuyla ilgili herhangi bir yayın bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı; normotansif gebelerde, hafif preeklamptik gebelerde ve şiddetli preeklamptik gebelerde SCUBE-1 düzeylerini değerlendirerek, bu değerlere göre SCUBE-1'in preeklampsi tanısındaki değerini ve preeklampsi şiddeti ile ilişkisini araştırmaktır. MATERYAL VE METOD: Çalışmaya Nisan 2019 ile Temmuz 2019 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Doğum Salonu ve Perinatoloji Kliniklerine kabul edilen, çalışmaya dahil olma kriterlerini karşılayıp gönüllü onam veren 18-40 yaş aralığında, 30-40.haftalar arasındaki hafif preeklampsi tanısı alan 20 gebe, şiddetli preeklampsi tanısı alan 20 gebe ve sağlıklı 40 gebe olmak üzere toplam 80 hasta dahil edildi. Tüm hastaların demografik verileri, obstetrik öyküleri, vital bulguları ve laboratuar verileri kayıt altına alındı. Fizik muayeneleri yapıldı. SCUBE-1 seviyeleri ticari kit kullanılarak Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) tekniğiyle ölçüldü. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 22.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, ABD) programı kullanıldı. BULGULAR: Çalışma grubuna dâhil edilen 80 gebenin yaşları 18 ile 40 yıl arasında değişmekte iken, medyan yaş değeri 28,5 yıl, yaş ortalamaları ise 28.55 ± 6.38 yıl olarak belirlendi. Grubun ortalama gebelik haftası 35,63±3,13 hafta olarak saptandı. Çalışmada her üç grup arasında yapılan istatistiki değerlendirmede gruplar arasında alanin amino transferaz (ALT), aspartat amino transferaz (AST), laktat dehidrogenaz (LDH), kreatinin, fibrinojen, nötrofil, eritrosit dağılım genişliği (RDW), platelet (PLT), CRP açısından istatistiki bir fark saptanmadı. Kontrol, hafif ve ağır preeklamptik grupta yer alan gebelerin SCUBE-1 düzeyleri arasında istatistiki anlamlı bir fark tespit edilemedi. Yapılan ROC analizinin tanısal performansı anlamlı bulunmuş ve cut-off değeri 3,36 ng/ml olarak belirlenmiştir. Çalışmada, ürik asit ve beyaz küre (WBC) değerleri ağır preeklamptik grupta kontrol grubuna göre yüksek saptadı. Ürik asit değerlerinin; nabız, sistolik kan basıncı (SKB), diyastolik kan basıncı (DKB), ortalama arteryel basınç (OAB), vücut kitle indeksi (VKİ), LDH, kan üre nitrojen (BUN), kreatinin, WBC, lenfosit, ortalama platelet hacmi (MPW) ve CRP değerlerinin artışı ile artış gösterdiği saptandı. Yapılan değerlendirmede ortalama arteryel basınç değerlerinin (OAB); nabız, SKB, DKB, VKİ, LDH, ürik asit, BUN, WBC, lenfosit, MPV değerleri ile birlikte artış gösterdiği, gebelik haftası, nabız, SKB, DKB, ürik asit, BUN, MPW ile pozitif yönde güçlü bir korelasyon gösterdiği, ve diğer değişkenler ile herhangi bir korelasyon göstermediği saptandı. SONUÇ: Şiddetli preeklampsi ve şiddetli olmayan preeklampsi hasta gruplarında, sağlıklı gebelere kıyasla SCUBE-1 düzeyleri arasında istatistiki bir fark belirlenmedi. Yapılan ROC analizinin tanısal performansı anlamlı bulunmuş ve cut-off değeri 3,36 ng/ml olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: The aim of this study is to compare the serum Signal peptide-CUB (complement C1r/C1s, Uegf, bone morphogenetic protein-1)-epidermal growth factor-like protein-1 (SCUBE-1) levels of preeclamptic pregnant women to normal pregnancies and to evaluate the diagnostic value of this molecule in preeclampsia and its correlation with the severity. MATERIALS AND METHODS: The study was conducted between April 2019 and July 2019 at Health Sciences University Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Women's Health Training and Research Hospital Obstetrics and Perinatology Clinics. A total of 80 pregnant women between 30-40 weeks, meeting the criteria for inclusion in the study and gave voluntary consent; 20 of whom were diagnosed with mild preeclampsia, 20 patients diagnosed with severe preeclampsia and 40 healthy pregnant women were included in this study. Demographic data, obstetric history, vital signs and laboratory data of all patients were recorded. SCUBE-1 levels were measured by Enzyme-Linked ImmunoSorbent Assay (ELISA) technique using a commercial kit. Statistical Package for Social Sciences (SPSS) version 22.0 (IBM Corporation, Armonk, New York, USA) was used for statistical analysis. RESULTS: The age of 80 women included in the study group ranged from 18 to 40 years, with a median age of 28,5 years and a mean age of 28.55 ± 6.38 years. Mean gestational week of the group was 35.63 ± 3,13 weeks. No statistical difference was found between groups in terms aspartate amino transferase (AST), alanin amino tranferase (ALT), lactate dehydrogenase (LDH), creatinine, fibrinogen, neutrophil, red cell distribution width (RDW), platelet (PLT), CRP. No statistically significant difference was found between SCUBE-1 levels of women in the control, mild and severe preeclamptic groups. Performance of the ROC analysis was detected statistically meaningful and the cut-off value was detected as 3,36 ng/ml. We found that uric acid and white blood cell (WBC) levels were higher in the severe preeclamptic group. Uric acid levels increased with pulse, systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean arterial pressure (MAP), body mass index (BMI), LDH, blood urea nitrogen (BUN), creatinine, white blood cell (WBC), lymphocyte, mean platelet volume (MPV) and C-reactive protein (CRP) values. We found that MAP values increased with pulse, SBP, DBP, BMI, LDH, uric acid, BUN, WBC, lymphocyte, MPV values and strongly positively correlated with gestational age, pulse, SBP, DBP, uric acid, BUN, MPW values; and had no correlation with other variables. CONCLUSION: Performance of the ROC analysis was detected statistically meaningful and the cut-off value was detected as 3,36 ng/ml. There was no statistical difference between SCUBE-1 levels in severe preeclamptic and mild preeclamptic patient groups compared to healthy pregnant women.