Dava şartı olarak arabuluculuk
Mediation as a cause of action
- Tez No: 613610
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KESKİNSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Arabuluculuk, Dava ġartı, Alternatif UyuĢmazlık, Yargı, Hukuk, Mediation, Cause of Action, Alternative Dispute, Jurisdiction, Law
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Adalet Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu araştırmada arabuluculuk konusundaki sorunlu olduğunu değerlendirdiğimiz başlıkların tartışmaya açılması amaçlanmıştır. Ayrıca arabuluculuğun, ülkemizde geçmişi çok eski olmadığından dolayı okuyucunun zihninde konu hakkında genel bir şema çizilmesinin de yerinde olacağı değerlendirilmiştir. Çalışmanın sınırını ise arabuluculuk eğitimi ve eğitim kuruluşları, arabulucular sicili ve arabuluculuk teşkilatı konuları teşkil etmektedir. Tez iki bölümden meydana gelmekte olup, ilk bölümde arabuluculuk genel hatlarıyla incelenmiştir. Bu bölümde arabuluculuğun temel ilkeleri, arabuluculuk faaliyeti ile arabulucunun hak ve yükümlülükleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca mümkün olduğunca, mevzuattaki öz bilginin dışına çıkmadan, arabuluculuk sürecinin başından sonuna kadar nasıl işleyeceği anlatılmaya çalışılmıştır. Ülkemizde ihtiyari arabuluculuğun düzenlenmesinin ardından, konunun niteliği gereği pek de uzun sayılamayacak, beş yıl gibi bir sürede dava şartı olarak arabuluculuğun düzenlenmiş olması, haliyle birtakım sorunları beraberinde getirmiştir. İkinci bölümde ise özellikle uygulamayı temel almak suretiyle, dava şartı olarak arabuluculuğun günümüze değin, bilhassa yargıya intikal etmiş sorunları bakımından farkındalık oluşturmak istenmiştir. İstatistiki veriler ve yüksek yargı kararları çalışmada yöntem olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak dava şartı olarak arabuluculuğun bir anlaşmayla sona ermemesi durumunda, belli şartlarda işçinin yargılama giderlerinin tamamından sorumlu tutulmasının“hak arama hürriyeti”karşısındaki durumu hakkında değerlendirilmede bulunulmuştur. Ayrıca ihtiyari ve özellikle dava şartı olarak arabuluculuk konusunda çeşitli önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to bring forward the topics considered as problematic in the field of mediation. It has been also considered that as the history of mediation is not too old in our country, drawing a general schema about the subject in the reader's mind will be suitable. The subjects of mediation education and education institutions, mediators' registers and mediation organization constitute the study limit. The thesis is consisting of two parts. In the first part, mediation is analyzed in general terms. The fundamental principles of mediation, mediation activities, and rights and obligations of mediation are emphasized in this part. In addition, it has been tried to explain how the process of mediation will continue from beginning to end without deviating from the basic information in the legislation. After discretionary mediation is regulated in our country, the regulation of mediation as a cause of action in five years, which is not considered as a long time for the nature of the subject, has led to some problems. In the second part, by basing on especially implementation, it has been tried to create awareness in terms of the problems regarding mediation as a cause of action especially within the jurisdiction until today. Statistical data and supreme court decisions have been used as method in the study. Consequently, in case mediation as a cause of action shall not end with an agreement, it has been made evaluations about the situation of holding the worker responsible for the whole litigation expenses in certain circumstances in relation to“the right to legal remedies”. In addition, various suggestions have been included about the subject of discretionary mediation and especially mediation as a cause of action.