The artistic afterlife of electronic waste
Elektronik atıkların sanat ile geri dönüştürülmesi
- Tez No: 613664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU BAYKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Braidotti, Elektronik Atık, Oluş, Parikka, Sürdürülebilirlik, Becoming, Braidotti, E-Waste, Parikka, Sustainability
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu tez atılan elektronik parçaları tercih eden sanatsal projelere daha yakından bakmayı amaçlamaktadır. Elektronik atıklar teknolojik çağın sonucu olarak birikmektedir. Bu tezde yer alan sanat eserleri, eski elektroniklerin atık olarak kabul edilmemesi gerektiğini vurgulamaktadır. Elektronik atıkları kullanan, Grégory Chatonsky, Walter Giers ve Gabriel Dishaw gibi sanatçılardan sanatsal eserlere yer verilmiştir bu tezde. Bahsedilen sanat eserlerini incelemek için Deleuze ve Guattari'nin“oluş,”“rizom”ve“yersizyurtsuzluk”kavramlarına dayanan teorik bir bakış açısı benimsenmiştir. Kullanılan teoriler tezin konusu kapsamında geliştirilip elektronik aletlerin derlemesinde kullanılan jeolojik özelliklerinin—alüminyum, altın, bakır ve tantal gibi—akışkanlığını ele alır. Elektronik aletleri hayata geçiren içerikler, ağırlıklı olarak dünyanın iç katmanlarından çıkarılıyor; bu nedenle oluşları elektronik cihazlardaki işlevselliğinden uzun zaman önce başlar. Deleuze ve Guattari'nin felsefesine katkıda bulunan ve genişleten Braidotti'nin göçebe etiğinin sürdürülebilir bir gelecek için önemini ve yansıra 'göçebe-oluş' kavramı hakkında düşüncelerinden de faydalanılmıştır. Ayrıca, medyaya farklı bir bakış açısıyla yaklaşan Parikka, medya donanımına bakılması ve elektronik işlevi gerçekleştiren içeriklerini anlama ihtiyacını vurgulamaktadır. Sanat aracılığıyla, eski elektronik aletlerin aslında daha fazla kullanım potansiyeline sahip olarak kabul edilmesi sürdürülebilirlik meseleleriyle yakından ilgilidir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to take a closer look at artistic projects that use discarded electronic parts as preferred medium. Electronic waste cumulates as the result of a highly technological era. The artworks that take part in this thesis emphasize that obsolete electronics should not be considered waste. From an array of artworks presented, works from artists such as Grégory Chatonsky, Walter Giers and Gabriel Dishaw partake in this thesis. In order to scrutinize these artworks, this study adopts a theoretical perspective that is strongly rooted in Deleuze and Guattari's concepts of 'becoming,' 'rhizome' and 'deterritorialization.' These theories are applied to the fluid state of geological properties—such as aluminium, gold, copper and tantalum—that make up electronic devices. The contents that bring electronics to life are mined predominantly from the inner layers of the earth's strata; therefore, their becomings are initiated long before their functionality in electronics. Contributing to and expanding upon the Deleuzian-Guattarian thought, Braidotti's articulations on 'becoming-nomad' and her argument that nomadic ethics is the path for a sustainable future is also utilized. Besides, engaging in a different perspective toward media, Parikka emphasizes the need to look at media hardware and understand the contents that makes electronics function. Through art, identifying obsolete electronics with a potential for further use engages with issues of sustainability.