Aile hukuku çerçevesinde- Zühaylî'nin 'El-Fıkhü'l İslâmî ve Edilletüh' adlı eserinde Hanefî-Şafiî mezheplerinin mukayesesi ve tercihi
-Within the framework of Domestic Relations Law- Compared and preferred by Hanafi-Shafi sects about Zuhayli's El-Fikh'ül İslamic and Edilletüh
- Tez No: 613665
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ADNAN ALGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Aile hukuku, mezhep, Hanefî, Şafiî, Vehbe ez-Zühaylî, Domestic Relations Law, Sect, Hanafi, Shafi, Vehbe Zühaylî
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
İslam hukuku, aile gibi toplumda önemli bir yere sahip olan müesselere çok önem vermiş ve bu alanda gerekli düzenlemeleri yapmıştır. Fukaha İslam hukuku ile ilgili pekçok eser kaleme almıştır. Vehbe ez-Zühaylî de bu alanla ilgili el-Fıkhü'l İslâmî ve edilletüh adlı eseri yazmıştır. Bu çalışmada son dönem İslam hukukçularından Vehbe ez-Zühaylî'nin bu eserinde geçen aile hukukuna dair Hanefîler ile Şafiîlerin ihtilaf ettikleri konular, ihtilaf sebepleri ve Hanefiler ile Şafiilerin ihtilaf ettikleri noktalarda Zühaylî'nin tercihleri ele alınmıştır. Hanefi ve Şafiî mezheplerin ihtilaf etmelerinin temel sebepleri, hüküm istinbat etmede farklı delillere başvurmaları ve nasları farklı yorumlamalarıdır.
Özet (Çeviri)
Islamic Law attached importance to family which has an important position on social life and made the arrangements about this work. Many Works were written about Islamic Law by Fukaha. The Islamic Legist Vehbe Zühaylî wrote Fıkh'ül Islamic and Edilletuhu, too. Taken Zühaylî's choices about domestic relations law which has object at issue, reasons of dispute and points of matter between Hanafi and Shafi by one of the recent Islamic Legist Vehbe Zuhaylı's work. Hanafi and Shafi Sects provided different evidence to reign over and make an unusual comment that are ultimate causes of disputing.