Sıvılaşma potansiyeli olan zeminlerde taş kolonların etkisinin incelenmesi; Sakarya örneği vaka analizi
Investigation of stone column effect on liquefiable soil; Sakarya case analysis
- Tez No: 613705
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSA VURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Zemin iyileştirmesi, Taş kolon, Numerik analiz, FLAC 2D, Soil Improvement, Stone Column, Numerical Analysis, FLAC 2D
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Sıvılaşma, deprem sırasında meydana gelen hasarların önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Zayıf ve kohezyonsuz zeminlerde meydana gelen sıvılaşmayı önlemek için birçok zemin iyileştirme metodu geliştirilmiştir. Bu geliştirilen metotların en yaygın kullanılanlardan biri de taş kolon metodudur. Bu çalışmada, sıvılaşma potansiyeli yüksek olan zayıf zeminlerde taş kolon uygulamasının sıvılaşma riskini azaltmasını incelemek amaçlanmıştır. Çalışmada 1999 Marmara depreminden sonra, Sakarya ilinde yapılmış olan bir taş kolon uygulaması ele alınmıştır. Adapazarı ilçesi, Tığcılar mahallesinde bulunan yapının, taş kolon uygulanmadan önceki zemin etüd raporundaki sondaj verileri ve taş kolon projesi kullanılmıştır. FLAC 2D programı üzerinden yürütülen çalışmada, taş kolonlu ve taş kolonsuz olarak nümerik modeller oluşturulmuştur. Oluşturulan modellerde 1999 Marmara deprem verisi kullanılarak nümerik analizler yapılmıştır. Yapılan taş kolonlu modellerde farklı çap ve boya sahip taş kolon modelleri kullanılarak taş kolon boyutlarının zeminde oluşacak olan iyileşme üzerindeki etkisi gözlemlenmiştir. Ayrıca maliyet analizleri yapılarak çalışmada kullanılan taş kolonlar maliyet açısından da karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Liquefaction is an important part of the damages during the earthquake. Many soil improvement methods have been developed to prevent liquefaction on weak and cohesive soils. One of the most widely used methods is the stone column method. The aim of this study is to investigate the effect of stone column application on weak soils with high liquefaction potential. In this study, a stone column application in Sakarya province after the 1999 Marmara earthquake was discussed. The stone column Project and ground survey information which was applied under a structure located in Tığcılar district of Adapazarı district was used. The effect of stone column dimensions on the improvement of the soil was observed by using stone column models with different diameters and sizes. In addition, cost analysis was performed and cost of the stone columns was compared in the study.