Spiritism in secular Turkey, 1936-1969: The Ruhselman Circle between religion and modern science
Seküler Türkiye'de ruhçuluk, 1936-1969: Din ve modern bilim ikileminde Ruhselman Grubu
- Tez No: 613706
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKER AYTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Maneviyat, Bilim, Din, Ruhçuluk, Spiritüalizm, Alternative Spirituality, Religion, Science, Spiritualism, Turkish Spiritism
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Allan Kardec tarafından kurulan Ruhçuluk, maddi olmayan ruhani bir dünyanın bilimsel yöntemlerle incelendiği reenkarnasyona dayalı bir doktrin izleyerek, ruhlarla iletişimden bilgi edinilebileceğini varsayar. Popüler kültürdeki ürkütücü tasvirlerin aksine, ruhçular için ruhlarla iletişim ciddi bir girişimdir. Bu tez, Bedri Ruhselman tarafından sistemli bir hale getirilen Türk ruhçuluğunu 1936 ve 1969 yılları arasında inceleyerek, bir grup entelektüelin neden ruhçuluk gibi doğa ve deneyüstü bir sisteme ilgi duyduğunu ortaya çıkarmaya çalışmaktadır. Bu soruya cevap bulmak için, bu çalışmada ruhçuluğun Türkiye'deki tarihi ve ruhçu, bilimsel ve ahlaki öğretileri derinlemesine incelenmiştir. Çalışma aynı zamanda prosopografi yöntemine dayanarak Türk ruhçularının grup biyografisini çıkaran bir veri seti oluşturmuş ve Türk ruhçuluğunun siyasi/bürokratik elitler tarafından nasıl karşılandığını ve toplumda nasıl bir etki bıraktığını inceleyerek konuyu 20. yüzyılın ortasında bir bağlama yerleştirmiştir. Çalışmanın sonuçları, Türk ruhçuluğunun, hem bilim ve dini birleştirip uzlaştıran bilimselleşmiş bir maneviyat kurma çabası hem de cumhuriyet reformlarında gözlemlenen ahlaki boşluğa bir çözüm getirme çabası olduğunu göstermektedir. Bu çaba, bilim ve din arasındaki ilişkiyi zıt ve düşmanca bir zemine oturtan tasvirlere karşı çıkmaktadır. Yeni bir cumhuriyet elitinin varlığını göstererek de, entelektüellerin ilerici ve muhafazakâr olarak yekpare gruplara bölünmesini de sorgulamaktadır. Böylece, bu tez hem Türk modernleşme sürecine hem de bu süreçte yer alan aktörlere dair daha sofistike bir anlatı sunmaktadır. Aynı zamanda da, Türk modernleşme sürecinde bilime olan yaklaşımlardaki değişimlerin de izini sürmektedir.
Özet (Çeviri)
Spiritism, established by Allan Kardec claims to study an immaterial world through scientific methods, proposes a doctrine of reincarnation and derives knowledge from communication with spirits. In contrast to its depiction in popular culture invoking scary and ominous imagery, communication with spirits was a serious venture for spiritists. This thesis examines Turkish spiritism, spearheaded by Bedri Ruhselman, between 1936 and 1969 in an effort to reveal why a group of intellectuals were interested in a supernatural and transcendental practice such as spiritism. To answer this question, the study examines the history of spiritism in Turkey and provides an in-depth analysis of its spiritist, scientific and moral teachings. It also offers a group biography of Turkish spiritists through a dataset based on prosopographical analysis and contextualizes spiritism in the mid-20th-century Turkey by explaining its reception by political/bureaucratic elites and its impact on the society. The results of the study demonstrate that Turkish spiritism was an attempt to construct a hybrid scientified spirituality that negotiated and reconciled modern science and religion and an attempt to provide a solution to the moral gap observed within republican reforms. This attempt thus challenged the antagonistic depictions of the relationship between modern science and religion. It also questioned monolithic portrayals of progressive and conservative intellectuals by introducing an unnoticed layer of republican elite. This study thus offers a more complex understanding of both Turkish modernization and of Turkish modernizers. In the process, the dissertation also traces the changes in approaches to modern science throughout Turkish modernization.