Ergenlerde algılanan ebeveyn affediciliği ile umut ve iyimserlik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between hope and optimism and parental forgiveness perceived in adolescents.
  1. Tez No: 613710
  2. Yazar: MAKBULE CEVHER FİNCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR ÖZBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveyn affediciliği, umut, iyimserlik, Perceived parental forgiveness, hope, optimism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, ergenlerin umut ve iyimserlik puanları ile algılanan ebeveyn affediciliği puanları arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığına bakılmıştır. Amaçsal örnekleme yöntemi kullanılarak ulaşılan çalışma grubu, 2018-2019 Eğitim-Öğretim yılında Gaziantep'te MEB'e bağlı okullardaki (321'i kız, 341'i erkek, 1'i belirtmeyen) toplam 663 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Ebeveyn Affediciliği Ölçeği, Umut Ölçeği, İyimserlik Ölçeği ve Anne-Baba Tutum Ölçeği kullanılmıştır. İlişkisel Tarama Modeline dayanarak araştırma gerçekleştirilmiştir. Pearson Korelasyon Tekniği, Tek Faktörlü Varyans Analizi (ANOVA), çoklu karşılaştırma için Games-Howell post-hoc testi kullanılmıştır. Algılanan ebeveyn affediciliği ile umut arasında düşük düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki, algılanan ebeveyn affediciliği ile iyimserlik arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki, umut ile iyimserlik arasında orta düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Umut ve iyimserlik puanları algılanan ebeveyn affediciliğinin her düzeyinde farklılaşmaktadır. Sonuçlar, algılanan ebeveyn affediciliğinin çocukların iyilik hallerine etkisi açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, whether there was a significant relationship between teenagers' hope and optimism scores and perceived parental forgiveness scores was examined. The study group consisted of 663 students (321 females, 341 males, 1 unstated) from the schools in Gaziantep in 2018-2019 academic year. Data collection tools were Personal Information Form, Perceived Parental Forgiveness Scale, Hope Scale, Optimism Scale and Parental Attitude Scale. The study was based on correlational model. Pearson Correlation and One-way ANOVA were used and Games-Howell post-hoc test was used for multiple comparisons. It was found that there was a low but positive relationship between perceived parental forgiveness and hope; moderate positive, significant relationship between perceived parental forgiveness and optimism, and moderate positive, significant relationship between hope and optimism. Hope and optimism scores differed in each level of parental forgiveness. Results were discussed in terms of the influence of parental forgiveness for children' wellness.