İnula viscosa L. ekstraktının insan meme kanseri hücre hatlarında proliferasyon ve apopitoz üzerine etkisi
Effect of Inula viscosa L. extract on proliferation and apoptosis in human breast cancer cell lines
- Tez No: 613826
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSAMETTİN VATANSEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Breast cancer, Inula viscosa L, Extract, MCF-7
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Laboratuvar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Meme kanserinin, sağlıklı kadınlar arasında görülme riski %12.3 olup her 8 kadından 1'inde meme kanseri gelişme riski olduğu belirtilmektedir. Meme kanseri, prognozu iyi olan kanserlerdendir, ancak burada da erken teşhis hayati öneme sahiptir. Eğer tümör erken evrede ve bölgesel lenf nodları tutulmadan yakalanabilirse 10 yıllık sağkalım %70'lerde iken, daha ileri evrelerde bu oran %20 %30'lara kadar gerilemektedir. Meme kanseri tedavisinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi ve endokrin tedaviden faydalanılmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinin hepsi minimum riskle optimum tedaviyi amaçlayan multidisipliner bir yaklaşım içerirler. Fakat uygulanan kemoterapi tedavilerinde kanserli hücreler ayırt edilmeksizin hedeflenen dokudaki sağlıklı hücrelerde zarar görebilmektedir. Anti-kanser ilaçlar lenfositleri ve kemik iliği hücrelerini baskılamaktadır ve böylece bağışıklık sistemi zarar görmektedir. İlaç direnci ve yüksek oranda hastalığın nüksetmesi mevcut kullanılan kemoterapi ilaçların çoğuyla ilişkilidir. Bunun yanı sıra besin olarak alınan doğal gıdalar hastalığın önlenmesi ve tedavisi açısından alternatif bir metod olarak kullanılabilir. Inula viscosa L. bitkisi geleneksel tedavide antiflamatuar olarak kullanılmaktadır ve antihelmintik, akciğer bozuklukları için antipiretik, antiseptik ve antiflojistik aktiviteler ve gastroduodenal bozuklukların tedavisinde kullanılmasını amaçlayan çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmada hipotezimiz; Inula viscosa L. bitkisinin metanol, metanol-saf su ve saf su ekstraktları, meme kanserinde apopitoz ve antiproliferatif etki gösterir. Inula viscosa L. bitkisinin MCF-7 hücre hattı üzerine anti-proliferatif ve apopitoz etkilerini incelendi. Hücre kültüründe %50, %75, %100 ve %150 g/ml konsantrasyonlu ekstraksiyonların MCF-7 insan meme kanseri hücre hattında antiproliferatif etkisi araştırıldı ve MTT yöntem ile IC50 değeri belirlendi. En etkili doz olarak %75 g/ml su ekstraktı belirlendi ve uygulanan hücrelerde 48 saat inkübasyon sonucu Muse Cell Analyzer cihazında Annexin V kiti ile apopitoz çalışmaları ve Ki-67 kiti ile de proliferasyon çalışmaları yapıldı. Yapılan apopitoz çalışmalarının sonucu olarak %75 g/ml konsantrasyonlu İnula viscosa L.
Özet (Çeviri)
The risk of breast cancer among healthy women is 12.3% and it is stated that 1 in 8 women have a risk of developing breast cancer. Breast cancer is one of the cancers with a good prognosis, but early diagnosis is also vital here. If the tumor can be detected early and without local lymph nodes, 10-year survival rate is 70%, while in later stages this rate decreases to 20% and 30%. Surgery, radiotherapy, chemotherapy and endocrine treatment are used in the treatment of breast cancer. All of these treatment methods include a multidisciplinary approach aimed at optimum treatment with minimum risk. However, in chemotherapy treatments, cancer cells can be damaged in healthy cells in the targeted tissue without being differentiated. Anti-cancer drugs suppress lymphocytes and bone marrow cells, thereby damaging the immune system. Drug resistance and a high rate of disease relapse are associated with many of the currently used chemotherapy drugs. In addition, natural foods taken as nutrients can be used as an alternative method for the prevention and treatment of the disease. Inula viscosa L. has been used as an antiflammatory agent in conventional therapy and there are studies aimed at the use of antihelminthic, antipyretic, antiseptic and antiphlogistic activities for lung disorders and its use in the treatment of gastroduodenal disorders. In this study, our hypothesis; Methanol, methanol-pure water and pure water extracts of Inula viscosa L. show apoptosis and antiproliferative effects in breast cancer. The anti-proliferative and apoptotic effects of Inula viscosa L. on MCF-7 cell line were investigated. IC50 value was determined by MTT method. 75% g/ml water extract was determined as the most effective dose and apoptosis studies were performed with Annexin V kit on Muse Cell Analyzer and proliferation studies were performed with Ki-67 kit. As a result of the findings of our project, Inula viscosa L. can be used as a preventive or therapeutic supplement for cancer patients, there will be a preliminary study to support the findings with in vivo studies, and since there is no study on the subject, the subject of the thesis project is original and as the first article in scientific journals. It is thought to contribute.