İflas sebepleri ve iflasın ertelenmesi yerine konkordato
Reasons of bankruptcy and concordatum instead of bankruptcy adjournment
  1. Tez No: 613852
  2. Yazar: ERDAL EMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İflasın ertelenmesi, konkordato, iflas sebepleri, iflas
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu yüksek lisans tezi çalışmasının amacı iflasın ertelenmesi müessesi yerine“7101 Sayılı İcra İflas Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun”un 30361 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanması ile ciddi değişiklikler ve yeniliklerle uygulanabilirlik kazandırılan konkordato kurumunun incelenmesi ve konkordato kurumunun işlerlik kazanılmasının nedeni olan iflas müessesinin hukuki çerçevede açıklanmasıdır. Tezin amacı kapsamında öncelikle iflas ve iflas sebepleri üzerinde durulmuştur. Zira gerek konkordato kurumu gerekse konkordatodan önce ciddi işlerlik sağlayan iflasın ertelenmesi müessesinin gayesi borçlunun müflis sıfatını almasını önlemek yani borçlunun iflasını önlemek için alınan koruma tedbirleridir. Bu tezimizde de iflas sebepleri hakkında genel bilgiler verilerek iflas sebepleri ana hatlar altında incelenecektir. Tezimizin devamında konkordato kurumu ele alınmadan önce değişiklikten önce yürürlükte bulunan ve etkin bir uygulama sahası olan iflasın ertelenmesi müessesi ile konkordato arasındaki farklara değinilmiştir. Esasen iflasın ertelenmesi kurumunda amaç, ekonomik bakımdan zor durumda olan şirketlerin iflas etmesine engel olunarak onların yeniden ekonomiye kazandırılmasını sağlayarak borçlunun varlığını sürdürmesine olanak vermek ve böylelikle alacaklının da alacağına kavuşmasının sağlamaktır. Ancak işletmelerin kötü niyetli yaklaşımlarıyla, borçluların belirsiz bir süre için borçlarını ödemekten kurtulmasına yönelik gerçekleştirilen ve müessesenin gerçek işlevine aykırı bir düzenlemenin yerleşmesine sebep olmuştur. İflasın ertelenmesi öyle bir raddeye ulaşmıştır ki; birçok alacaklısırf alacaklarını alamadığı için iflasın eşiğine gelmiş ve önemli bir ekonomik sıkıntı içerisine girmiştir. Yaşanan bu olumsuzluklar ve ekonomik düzen gereği kanun değişikliği elzem olmuş ve iflasın ertelenmesi müessesi kaldırılarak,alacaklı tarafın haklarının da gözetildiği ve hatta söz hakkı verildiği, borçlunun denetlendiği konkordato sitemi getirilmiştir. Bu çalışmamızda henüz uygulaması oldukça yeni olan konkordato kurumu incelemeye alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this master's thesis study is to publish the Law No 7101 on adjournment of the Executionand Bankruptcy Law instead of the adjournment of bankruptcy in the Official Gazette 30361 to examine the concordat institution which is bring in to effect by serious changes and innovations to ensure that the concordat institution became operational. The explanation of the bankruptcy institution within the legal framework which is the reason the concordat institution has become operational. The purpose of this thesis focused primarily on bankruptcy and the reasons of bankruptcy. Because of both of the concordat institution and the concordatod bankruptcy that provides serious work before the purpose of adjournment the bankruptcy of the debt or prevent the bankruptcy of the debtornamely The protection measures are taken to prevent the bankruptcy of the debtor. In this thesis, General information will be given about the causes of bankruptcy and the reasons of bankruptcy will be analyzed under main lines. In the continuation of our thesis, before to approach concordat institution the differences between the institution of adjournment and concordat which is effective implementation are a before the change are mentioned. Mainly the purpose of adjournment bankruptcy institution, to prevent the bankruptcy of companies which is economically in a difficult situation by allowing them to be reintegrated in to the economy to allow the borrower to continue to exist and thus to ensure that the creditors will receive their balance receivable but with malicious approaches of enterprises. However with the malicious approaches of the enterprises, it has led to the establishment of an arrangement which is intended to prevent borrowers from paying their debts for an indefinite period which is contrary to the real function of the institution adjournment of bankruptcy has reached such a level that; Many creditors have come to the brink of bankruptcy just because they could not receive their receivables and have entered into a major economic problem. As a result of these problems and the economic order, amendment of the law become mandatory. the institution of adjournment of bankruptcy was abolished and the rights of the creditor were also observed more overcreditor has a right to give a hearing, a concordat system in which the borrower is inspected. In this study the concordat institution which is quite new has been taken into discussion. KEY WORDS; adjournment of the bankruptcy, concordat, reasons of Bankruptcy, Bankruptcy