Atopik dermatitli hastalarda; hastalık şiddeti ile serum platelet kaynaklı mikropartikül ve çözünebilir p-selektin düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Assessment of relationship between disease severity and platelet-derived microparticles and soluble p-selectin levels in patients with atopic dermatitis
  1. Tez No: 613858
  2. Yazar: ZEHRA NUR CAN COŞKUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE EKE GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Atopik Dermatit, Platelet Kaynaklı Mikropartikül, Endotelyal Mikropartikül, sP-selektin, SCORAD, Atopic dermatitis, platelet-derived microparticles, endothelial microparticles, sP-selectin, SCORAD
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Platelet kaynaklı mikropartiküller (PDMP), plateletlerin aktivasyonu sırasında yüzeylerinde gelişen tomurcuklanmadan oluşan veziküllerdir; enflamatuvar ve immün süreçlerde rol oynarlar. Endotelyal mikropartiküller (EMP) aktif veya apopitotik endotel hücrelerinden dökülen veziküler yapılardır; pıhtılaşma, iltihaplanma, endotel fonksiyonu ve anjiyogenezde rol oynarlar. sP-selektinler ise plateletlerin a-granüllerinin zarlarında bulunan bütünleyici zar glikoproteinleridir; platelet aktivasyonu sırasında plazmaya salınırlar. Bu çalışmada atopik dermatitli hastalarda PDMP, EMP ve sP-selektin düzeylerinin ölçülmesi ve hastalık şiddeti ile olan ilişkilerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Hastalar ve Metotlar: Çalışmaya 4-24 ay yaş aralığında, atopik dermatit tanısı olan 54 hasta ve sağlıklı 29 süt çocuğu olmak üzere toplam 83 olgu alındı. AD'li olguların hastalık şiddeti atopik dermatit skorlama yöntemi (SCORAD) ile belirlendi. Tüm olgulardan kan örnekleri alınarak; CD31+/CD41a+, CD31+/CD61+ platelet kaynaklı mikropartiküller (PDMP) ve CD31+/CD41a- endotelyal mikropartikül (EMP) düzeyleri flowsitometri yöntemiyle, sP-selektin düzeyleri ise immünoassay (ELİSA) yöntemiyle ile çalışıldı. Eozinofil, serum IgE ve D vitamini düzeyleri ölçüldü. Bulunan değerler SCORAD indeksi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Atopik dermatitli olgularda PDMP (CD31+/CD41a+ ve CD31+/CD61+) ve EMP (CD31+/CD41a-) düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu. Mikropartikül düzeyleri ile SCORAD indeksi arasında anlamlı ilişki tespit edilmedi. sP-selektin düzeyleri ile hasta ve kontrol grupları arasında anlamlı fark olmadığı ve SCORAD indeksi ile korelasyon bulunmadığı saptandı. Gruplar karşılaştırıldığında WBC, eozinofil ve serum IgE düzey ortalamalarının hasta grubunda kontrol grubuna göre anlamlı oranda yüksek olduğu bulundu. Tüm parametreler SCORAD indeksi ile kıyaslandığında eozinofil, D vitamini ve serum IgE düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı doğrusal ve zayıf bir ilişki olduğu; AD'li hastaların SCORAD indeksi arttıkça, eozinofili ve serum IgE düzeylerinin arttığı, D vitamini düzeylerinin azaldığı görüldü. Mikropartiküller ile eozinofil, serum IgE ve D vitamini düzeyleri kıyaslandığında ise AD'li hastaların CD31+/CD41a- ve CD31+/CD61+ mikropartikül düzeyleri ile D vitamini düzeyleri arasında anlamlı zayıf ve ters yönlü ilişki olduğu görüldü. Sonuç: Çocukluk çağı atopik dermatitinde mikropartiküllerin enflamasyon patogenezindeki rolünü aydınlatmaya yönelik yapılan bu çalışmada PDMP ve EMP düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulundu. Çocukluk çağı atopik dermatiti patogenezinde rol oynadıkları sonucuna varıldı. Bu durum optimal tedavisi olmayan atopik dermatitte yeni tedavi seçenekleri açısından umut vericidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Platelet-derived microparticles (PMP) are vesicles which develop at the surface of platelets during activation by budding and are involved in inflammatory and immune processes. Endothelial microparticles (EMP) are vesicular structures spilling from active and apoptotic endothelial cells, which play role in clotting, inflammation, endothelium function and angiogenesis. sP-selectin is integrated membrane glycoprotein localized at membranes of a-granules of platelets, which is released to plasma during platelet activation. In this study, it was aimed to determine PMP, EMP and sP-selectin levels and their relationship with disease severity in patients with atopic dermatitis. Patients and methods: The study included 83 subjects including 54 patients (aged 4-24 months) with atopic dermatitis and 29 healthy infants. The disease severity was determined using SCORing Atopic Dermatitis (SCORAD) tool in patients with atopic dermatitis. The blood samples were drawn from all subjects. CD31+/CD41a+, CD31+/CD61+ platelet-derived microparticles (PMP) and CD31+/CD41a- endothelial microparticles (EMP) levels were measured by flowcytometry while sP-selectin level was measured by ELISA method. Eosinophil, serum IgE and vitamin D levels were also measured. The values obtained were compared with SCORAD index. Findings: In cases with atopic dermatitis, PMP (CD31+/CD41a+, CD31+/CD61+) and EMP (CD31+/CD41a-) levels were found to be significantly higher when compared to controls. No significant correlation was detected between levels of microparticles and SCORAD index. It was found that there was no significant difference in sP-selectin levels between patients and controls and no significant correlation with SCORAD index. It was found that mean WBC, eosinophil and serum IgE levels were significantly higher in the patient group when compared to controls. When all parameters were compared with SCORAD index, it was found that there was a weak, linear correlation between SCORAD index and eosinophil, vitamin D and serum IgE levels. It was seen that, eosinophilia and serum IgE levels were increased while vitamin D levels were decreased by increasing SCORAD index in patients with atopic dermatitis. When microparticles and eosinophilia, serum IgE and vitamin D levels were compared, it was seen that there was a weak, inverse correlation between CD31+/CD41a- and CD31+/CD61+ microparticles and vitamin D levels. Conclusion: In this study aiming to clarify the role of microparticles in the pathogenesis of inflammation in childhood atopic dermatitis, PMP and EMP levels were found to be higher in the patient group when compared to controls. It was concluded that these microparticles play role in the pathogenesis of childhood atopic dermatitis. This finding is promising for development of novel therapeutic modalities in atopic dermatitis where optimal treatment is lacking.