Suriye iç savaşı ve Suriyeli Hristiyanlar
Syrian civil war and Syrian Christians
  1. Tez No: 613864
  2. Yazar: YAKUP MERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA DANACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye İç Savaşı, Suriyeli Hristiyanlar, Mülteci, Esad, Muhalif, Syrian Civil War, Syrian Christians, Refugee, Esad, Opposition
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Suriye İç Savaşında Hristiyan nüfusun edindiği tecrübeler nelerdir? İç savaş sürecinde, nasıl pozisyon almışlardır? Bu çalışmada, Suriye İç Savaşının Suriye'de yaşayan Hristiyan vatandaşları nasıl etkilediği incelenmiştir. Araştırmanın temel konusu, iç savaş sürecinde yerinden edilen Suriyeli Hristiyanların hem ülke içerisinde hem de mülteci olarak sığınmak için yaptıkları tercihler ve bu tercihlerin sebepleri üzerinedir. Yapılan araştırmaya göre, ülke içerisinde yerinden edilen Hristiyan vatandaşların çatışmanın yoğunluğuna, sahip oldukları etnik-dini kimliğe ve siyasi tercihlere göre ülke içerisinde hareket ettikleri görülmüştür. Çalışmada, Suriyeli Hristiyanların komşu ülkelerde kurulan mülteci kamplarına başvurmaktan imtina ettikleri de anlaşılmaktadır. Bunun en önemli sebeplerinden biri mülteci kamplarında Sünnilerin çoğunlukta olmasıdır. Hristiyanlar çoğunlukla; akrabalık bağları, mensubu olunan cemaatler ve mültecilere sunulan imkânlardan dolayı ABD, Avusturalya, Kanada ve bazı Avrupa ülkelerine iltica etmeye çalışmışlardır. Ayrıca çalışmada, Suriye'de kalan Hristiyanlar içerisinde önemli bir kısım Esad'ı desteklerken, azınlık kesimin ise muhalifleri desteklediği anlaşılmaktadır. Muhaliflerin radikalleşmesi ve Esad'ın düşmesi durumunda yaşanacak belirsizlik ve kaos ortamı, Hristiyanların Esad'ı desteklemesinde önemli bir etken olmuştur.
Özet (Çeviri)
What are the main experiences of the Christian population in the Syrian Civil War? Did they favour warring party during the conflict and if yes, what were the underlying reasons behind that support? This study examines the effects of the Syrian Civil War to the Christian citizens of Syria and their interaction with the conflict environment. This study also investigates probable motivations of Christian refugees behind the selection of places to take refuge in. According to this research, internally displaced persons (IDP) among the Christian community in Syria made their immigration regarding to their ethnic identities, the intensity of the conflict, and their political choices. Furthermore, externally displaced persons (EDP) abstained from the refugee camps in the neighbouring countries, because the majority in these camps are formed by Sunnis. They mostly prefer to go to Europe, Canada, US, and Australia because of the similarities regarding to religious identity, kinship, communities with these countries, and opportunities they provide. Moreover, the findings of this work indicate that while the majority of the Syrian Christians supported the Assad Regime, a minority of them did the opposite. The majority of the Syrian Christians sided with the regime because of the radicalization of the opposition and the ambiguities about the possible post Assad scenarios.