Mehre ilişkin anlaşmaların Türk hukukundaki niteliği
The legal quality of the treaties concerning Mahr
  1. Tez No: 613880
  2. Yazar: KÜBRA ERTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuki nitelik, mehir, mehir anlaşmaları, Legal quality, mahr, mahr agreements
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu tezde mehre ilişkin anlaşmaların Türk hukukundaki niteliği incelenmiştir. İlk bölümde mehir kurumunun İslam hukukunda düzenlenişi ele alınmıştır. Bu kapsamda mehrin amacı, konusu, miktarı, türleri, kesinleşmesi; değişmesi ve ortadan kalkması incelenmiştir. Ayrıca mehre benzer kurumlar ele alınmıştır. İkinci bölümde mehrin İslam hukukundaki niteliği ve mehre ilişkin anlaşmaların İngiltere ve Alman mahkemelerinde çözümlenmesi üzerinde durulmuştur. Son bölümde ise mehre ilişkin anlaşmaların Türk hukukundaki niteliği doktrindeki görüşler kapsamında ele alınmıştır. Bu kısımda inceleme, aile hukuku ve borçlar hukuk kurumları bakımından ayrı ayrı yapılmıştır. Sonuç olarak Türk hukukunda mehre ilişkin anlaşmaların hukuki niteliğinin kanaatimizce ne olduğu belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the legal quality of the treaties concerning“mahr”in Turkish law is examined. In the first part, the regulation of the institution of mahr is discussed in the concept of the Islamic law. In this context, the purpose, subject, amount, types, finalization, change ando annihilation of the mahr were examined. In addition, institutions similar to mahr are taken into consideration. In the second part, the legal quality of the mahr in Islamic law and the settlement of the treaties concerning the mahr in the courts of England and Germany are emphasized. In the last section, the concept of the treaties regarding mahr in Turkish law is discussed within the scope of the views in the doctrine. In this section, examination is carried out separately in terms of the institutions of family law and law of obligations. As a result, what the legal quality of the agreements regarding mahr in Turkish Law is in our opinion.