Beslenme eğitiminin okul çağı çocuklarının beslenme alışkanlıklarına ve beslenme bilgi düzeyine etkisi
The effect of nutrition education on nutritional habits and nutritional knowledge levels of school-age children
- Tez No: 613977
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MÜGE YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Okul çağı, Beslenme Eğitimi, Beslenme Bilgi Düzeyi, School Age, Nutrition Education, Nutritional Knowledge Level
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Okul çağı çocuklarında beslenme eğitiminin beslenme alışkanlıklarına ve beslenme bilgi düzeyi üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılan bu çalışma özel bir ilköğretim okulunda altıncı sınıfta okuyan eğitim grubunda 23, kontrol grubunda 19 kişi olmak üzere toplam 42 öğrenci ile yürütülmüştür. Veriler eğitim öncesi, eğitim sonrası 2. ve 4. ayda sosyodemografik bilgileri, beslenme alışkanlıkları, besin tüketim sıklığı ve beslenme bilgi düzeylerine ilişkin soruları içeren anket ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Eğitim grubundaki öğrencilerin eğitim öncesi süt ve ürünlerinin günlük önerilen porsiyon miktarlarını karşılama oranları (%43.5) eğitim sonrası 4.ayda (%78.3) istatistiksel açıdan anlamlı olarak artmıştır (p0.05). Eğitim grubunda eğitim sonrası 2.ayda beslenme bilgi düzeyine ilişkin doğru cevaplanan soru sayısı ortalaması (9.13±3.92) eğitim öncesine (8.3±2.57) göre artmıştır ancak bu artış istatistiksel açıdan anlamlı değildir (p>0.05). Eğitim sonrası 4.ayda doğru cevaplanan soru sayısı (8.7±4.11) eğitim sonrası 2.aya (9.13±3.92) göre azalmıştır. Ancak bu azalma da istatistiksel açıdan anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). 'Kurubaklagiller ( kuru fasülye, nohut, mercimek vb.) iyi birer posa kaynağıdır.' sorusunu doğru cevaplayanların oranı eğitim grubunda eğitim sonrası 4.ayda (%82.6), hem eğitim öncesine (%39.1) hem de eğitim sonrası 2.aya (%60.9) göre istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur (p=0.025). Sonuç olarak; okul çağı çocuklarına verilecek düzenli ve tekrarlı beslenme eğitiminin çocukların beslenme bilgi düzeylerine olumlu etki göstereceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of nutrition education on nutrition habits and nutritional knowledge of school children in school age. The study was carried out with a total of 42 students, 23 of which were in the sixth grade and 19 in the control group. The data were collected using a questionnaire including questions about sociodemographic information, nutritional habits, nutrient consumption frequency and nutritional knowledge levels in the 2nd and 4th months after the education. The ratio of milk and milk products in the education group to the daily recommended portion amounts of the students in the education group increased significantly after the education (p0.05). At the end of the study, the ratio of respondents who answered the question that 'Legumes ( dry beans, chickpeas, labels, etc.) are a good source of fiber.' Correctly (%82.6) was found to be statistically significantly higher than the pre-education (%39.1) and second month after education (%60.9) in the education group (p=0.025). In the education group, the average number of questions answered correctly in terms of nutritional knowledge level at the 2nd month after education (9.13±3.92) increased compared to the pre-education level (8.3±2.57) but this increase was not statistically significant (p> 0.05). The number of questions answered correctly in the fourth month after the education (8.7 ± 4.11) decreased compared to the 2nd month (9.13 ± 3.92). However, this decrease was not statistically significant (p> 0.05). As a result; It can be said that regular and repetitive nutrition education to be given to school-age children will have a positive effect on children's nutritional knowledge.