Osmanlı'dan günümüze Türkiye'nin kapitalistleşme ve kalkınma süreci
From Ottoman empire to contemporary times the process of development and capitalism in Turkey
  1. Tez No: 613978
  2. Yazar: PINAR ÖZTÜRK DEMİRÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: İktisadi Kalkınma, İktisadi Büyüme, Sermaye, Sermaye Birikimi, Cumhuriyet Devri Türkiye İktisat Tarihi, Liberalleşme Aşamaları, Kalkınma İktisadı, Economic Development, Economic Growth, Capital, Capital Accumulation, Turkish Economic History, Phases of Liberalisation, Development Economics
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Teorisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Teorisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Türkiye'nin kalkınma süreci, sermaye birikimi rejimi ve liberalleşme aşamaları ile birlikte ele alınırsa anlamlı olacaktır. Bundan önceki çalışmalarda Türkiye'nin kalkınma ve kapitalist iktisadi düzene geçiş süreçleri ya dış ticaret politikasındaki değişmeler ya da sınıfsal çatışmalar üzerinden ele alınmıştır. Bu açıdan bu tezin literatüre bir katkı sunacağı düşünülmektedir. Tez dört bölümden oluşmaktadır. Tezin Birinci Bölümü'nde Türkiye'nin kalkınma tarihini inceleyen bazı temel çalışmalardan bahsedilmiş ve bunların konuyu hangi temalar etrafında analiz ettiği açıklanmıştır. Eserler karşılaştırılmış ve farkları ortaya konmuştur. Tezin İkinci Bölümü'nde İktisadi Kalkınma ve Sermaye Birikimi kavramkları incelenmiştir. Her bir kavramın iktisat bilimindeki yeri, bu iki kavram hakkında temel tartışmalar ve bu iki kavramın birbiriyle ilişkisi ele alınmıştır. Tezin Üçüncü Bölümü'nde Türkiye'nin Cumhuriyet dönemindeki iktisadi kalkınma süreci liberalleşme safhaları göz önüne alınarak sıralanmış ve sermaye birikim rejimi ile liberalleşme aşamaları arasındaki bağlantılar kurulmuştur. Bu bağlamda elde edilen sonuçlar irdelenmiştir. Tezin Dördüncü Bölüm'ü bütün tezden elden edilen sonuçların değerlendirilmesi ile birlikte tezin genel bir özetini vermektedir. Tezde elde edilen ana görüş, Türkiye'de her liberalleşme aşamasının farklı bir sermaye birikim sürecine denk geldiği ve her bir liberalleşme aşamasının öncekilerin devamı olduğudur. Bu açıdan gelecekteki çalışmalar içinde referans teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
The economic development process of Turkey will be much more informative if it is taken into consideration with the process of capital accumulation and phases of liberalisation. In the recent studies, the development process of capitalist economy in Turkey is analysed via the changes in foreign trade policy or the class conflict. In this respect, it is hopeful that this thesis will contribute to the relevant literatüre. There are four chapters in the thesis. In the First Chapter, some fundamental studies about the history of economic development of Turkey are examined and their contents are analysed. Furthhermore these studies were compared with each other and their differences are explained. In the Second Chapter the concepts of economic development and capital accumulation were examined. The importance of each concept in theory of economics, the discussions about these two concepts and their interdependent relationship are criticised. Inthe Third Chapter, the economic development process of Turkey in the Republic Age are cathegorised into periods in relation with the phases of liberalisation and states of capital accumulation. With respect to this methodology the resaults were explained and dicussed. The main result maintained in the thesis is that each phase of liberalisation is coupled with the process of accumulation a specific type of capital. A second result is that each phase of liberalisation is determined by and result of the previous phase. The thesis, as a consequence of these findings may be reference point for future studies.