Tokat il merkezindeki ikinci kademe ilköğretim öğrencilerinin obezite sıklığı ve etkileyen faktörler
The rate of obesity among primary school second stage students in tokat province and relevant factors
- Tez No: 613982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Beslenme, Obezite, Adölesan, Nutrition, Obesity, Adolescent
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Araştırma; Tokat il merkezinde ikinci kademe ilköğretimde okuyan öğrencilerin obezite sıklığını ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Örneklem büyüklüğü, adölesan obezite sıklığı %15 kabul edilerek minumun örneklem büyüklüğü 350 olarak belirlenmiştir. Ekim-Aralık 2012 tarihleri arasında rastgele seçilmiş okullarda 383 kişiye ulaşılmıştır. Veriler; annelere ve öğrencilere anket uygulanarak, çocukların boy, kilo ölçülerek toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde Ki-kare testi kullanıldı. Araştırma grubundaki çocukların yaş ortalaması 11,8±1,03 yıl olup, %48,3'ü kız, %51,7'si erkektir. Öğrencilerde obezite sıklığı %14,4 ve fazla kilolu olma sıklığı %20,1 olarak saptanmıştır. Obezite sıklığı kızlarda %10,8 ve erkeklerde %17,7 olarak saptanmıştır. Çalışmaya katılan öğrencilerin %68,1'i günde üç öğün yemek tükettikleri, %38,6'sının sıklıkla ara öğün aldığı belirlenmiştir. Erkek öğrencilerin %62,6'sının, kız öğrencilerin %63,2'sinin yemek seçtiği belirlenmiştir. Öğrencilerin %38,1'inin sıklıkla spor yaptığını, %36,6'sının sıklıkla okulda oyun oynadığını belirlenmiştir. Spor yapan ve oyun oynayan çocuklarda obezite sıklığının azaldığı görülmüştür. Annesi obez olan öğrencilerde obezite sıklığı daha yüksek bulunmuştur ve aradaki fark anlamlıdır. Tokat ili ikinci kademe ilköğretim çağı çocuklarında obezite sıklığı yüksek bulunmuştur. Adölesan döneminde obeziteyle mücadele etmek için öğrencilere ve ailelerine yeterli ve dengeli beslenme, obezite ve düzenli fiziksel aktivite konularında eğitim verilmelidir. Öğretmenlere de bu konuda uzman kişilerce hizmet içi eğitim çalışmaları düzenlenmeli ve bu eğitimlerin sürekliliği sağlanmalıdır.
Özet (Çeviri)
The study is a descriptive research conducted to identify the rate of obesity and relevant factors among primary school students in the second stage in the center of Tokat province. The sample size is determined as %15 while minimum sample size is 350 people. 383 people have been analyzed in randomly selected schools throughout October-December of 2012. Data have been collected by applying surveys to parents, while obtaining the height and weight of children. The statistical analysis of data has been conducted through Chi-square test. The average age of children in the research group was 11,8±1,03 years, with 48,3 % being female and 51,7% male students. The rate of obesity among students has been identified as 14,4% and over-weightiness as 20,1%. The rate of obesity has been analyzed as 10,8% for female students while 17,7% among males. 68,1% of students participating in the survey indicated that they had three meals a day, while 38,6% of them had frequent snacks. It has been identified that 62,6% of male students are choosy in eating, while the rate is 63,2% among girl students. 38,1% of students stated that they frequently do some kind of sports, while 36,6% of them play games at schools. It has been observed that the rate of obesity is lower in children who frequently do sports or play games. The rate of obesity is higher among those with obese mothers and there is a significant difference between their counterparts. The rate of obesity has been analyzed as high among the second stage primary school students in Tokat province. The students and their parents should be given education to support their fight against obesity during adolescent period in the field of adequate and balanced nutrition, obesity and regular physical activity. Teachers also should be given educational in-service training activities by experts in the field and the sustainability of such activities should be ensured.