Karaciğer dokusunda karbon tetraklorür ile oluşturulan hasara karşı beta glukan'ın etkisi
A research on effects of beta glucan on carbon tetrachloride-induced hepatic damage
- Tez No: 614015
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU HANIM YAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Karbon Tetraklorür, Beta Glukan, Karaciğer, Sıçan, Carbon Tetrachloride, Beta Glucan, Liver, Rat
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Karaciğerde birden fazla ksenobiyotik hasar oluşturabilir ve bunlardan biri de karbon tetraklorür (CCl4)'dür. İmmün sistem modülatörüolan Beta glukan (β-glukan) güçlü bir antioksidandır. Bu çalışmada CCl4 ile karaciğer dokusunda oluşturulan hasar üzerine β-glukan'ın olası etkilerininin histopatolojik ve biyokimyasal yöntemler kullanılarak araştırılması amaçlandı. Çalışmada, 48 adet 2 aylık Wistar albino türü erkek sıçan kullanıldı. Deney grupları şu şekilde belirlendi: Grup I (n=10): kontrol grubu, Grup II (n=12): 0,2 ml/kg/gün CCl4 intraperitoneal (ip) uygulanan grup, Grup III (n=14): 0,2 ml/kg/gün CCl4 (ip) + 50 mg/kg/gün β-glukan oral gavaj yoluyla uygulanan grup, Grup IV (n=12): 50 mg/kg/gün β-glukan oral gavaj yoluyla uygulanan grup. Deneyin 11. günü denekler dekapite edilerek kanları ve karaciğer dokuları alındı. Karaciğer doku örneklerinde histopatolojik incelemeler için Hematoksilen&Eozin, Masson Trikrom ve Periodik Asit Schiff boyama metodları kullanılırken, PCNA, iNOS, HIF-1α ve İrisin immünreaktivitelerini belirlemek için ise immunohistokimya boyama metodu kullanıldı. Apoptotik hücre sayılarını belirlemek için TUNEL boyama yöntemi kullanıldı. Ayrıca serumda biyokimyasal parametreler incelendi. Çalışma bulgularına göre, kontrol ve β-glukan gruplarında karaciğerler normal doku yapısında gözlenirken, CCl4 ve CCl4+β-glukan uygulanan gruplarında mikro ve makro veziküler yağlanma, portal bölgede çoğunluğunu lenfosit mononüklear hücre infiltrasyonları gözlendi. PCNA, iNOS, HIF-1α ve İrisin ekspresyonu, CCl4+β-glukan uygulanan grupta kontrole göre artış gösterdi. İrisin, MPO, IL6, IL1, AST ve ALT seviyelerinin CCl4+β-glukan grubunda diğer deney gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gözlendi. Apoptotik indeks CCl4+β-glukan ve CCl4 uygulanan gruplarda diğer gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu gözlendi. Sonuç olarak CCl4 uygulamasının karaciğer dokusunda çok ciddi histopatolojik değişiklikler oluşturduğu, β-glukan'ın ise bu hasar üzerine koruyucu bir role sahip olmadığı hatta bu hasarı arttırıcı yönde aracılık ettiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
More than one xenobiotic damage can occur in the liver and and one of them is carbon tetrachloride (CCl4). Beta glucan (Β-glucan) is an immune system modulator and a powerful antioxidant. The aim of this study was to investigate the possible effects of β-glucan on liver tissue damage with CCl4 by using histopathological and biochemical methods. In this study, 48 male Wistar albino rats were used for 2 months. Group I (n=10): control group, Group II (n=12): 0,2 ml/kg/day of carbon tetrachloride injected intraperitoneally (ip), Group III (n=14): 0,2 ml/kg/day of carbon tetrachloride + 50 mg/kg/day of β-glukan oral gavaje, Group IV (n=12): 50 mg/kg/day of β-glukan oral gavaje. Animals xylazine and ketamine were decapitated under anesthesia and taken their blood and livers on 11th day of study. Paraffin-embedded liver sections were stained with Hematoxylin&Eosin, Masson Trikrom and Periodik Asit Schiff. Immunohistochemistry staining method was used to determine PCNA, iNOS, HIF-1α and Irisin immunoreactivity. TUNEL method was used to evaluate apoptosis. All liver tissues were examined serum biochemical parameters. According to the study findings showed that, in the control and β-glucan groups livers that were observed in normal tissue structure, micro and macro vesicular lubrication in CCl4 and CCl4 + β-glucan applied groups, the majority of the portal area was observed lymphocyte mononuclear cell infiltrations. PCNA, iNOS, HIF-1α and Irisin expression showed that in CCl4 + β-glucan treated group increased compared to control. Irisin, MPO, IL6, IL1, AST and ALT levels showed that were significantly different in statistics CCl4 + β-glucan group compared to the other experimental groups. There was showed a statistically significant difference in apoptotic index CCl4 + β-glucan and CCl4 groups compared to other groups. As a result, it was observed that CCl4 administration caused very serious histopathological changes in liver tissue and β-glucan did not have a protective role on this damage and enhancing even mediated this damage.