Yavaş flor salımı yapan hareketli yer tutucu apareylerinin yapay tükürük ortamında flor salımlarının değerlendirilmesi
Evaluation of fluoride release of A space maintainer with slow fluoride release in artificial saliva
- Tez No: 614020
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH DOĞAN, PROF. DR. ZEYNEP ÖKTE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: yer tutucu, flor, bentonit, nanoteknoloji, Space maintanier, fluoride, bentonite, montmorillonite, nanotechnology
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Çalışmamız flor iyonunun diş çürüğü üzerine etkileri göz önüne alınarak; çürüğe bağlı erken süt dişi kaybı sonucu yapılan hareketli yer tutucu apareylerin ana maddesi olan polimetilmetakrilat(PMMA) materyaline; nanokompozit olan bentonit(MMT) materyaline flor iyon ilavesi ile yapay tükürük ortamında 3 ay boyunca flor iyon salım miktarlarının değerlendirilmesini kapsamaktadır. Hem yer tutucu görevi gören hem de flor iyon salımı yapan antimikrobiyal etkinliği yüksek yeni PMMA/MMT nanokompozit materyali üretilmesi hedeflenmiştir. 3 aylık süreçte flor iyonunun salımının belirli bir zaman aralığında gerçekleşmesi beklenmektedir. İlk olarak flor iyonu stok çözeltisi sodyum florür (NaF) kullanılarak hazırlanır. 10 ppm, 20 ppm, 30 ppm flor iyonu içerecek şekilde bentonit materyaline flor iyon yüklemesi yapıldı. 0,005 mol NaF 100 ml saf suda çözülerek stok çözeltisi hazırlandı. Hazırlanan stok çözeltisinden 100 ml saf su içerisine 10 ppm flor iyonu için 1 ml, 20 ppm flor iyon çözeltisi için 2 ml, 30 ppm flor iyon çözeltisi için 3 ml stok çözeltiden ilave edilerek çözeltiler hazır hale getirildi. 500 mg bentonite flor ilavesi yapıldı.Elde edilen karışım santrifüj edildi. Etüve alınarak etüvde 600C'de 3 gün bekletilerek çözeltinin sıvı kısmının ortamdan uzaklaşması sağlandı. Polimetilmetakrilatın (PMMA) toz kısmı yani 10 miligram akril tozu (İntegra, ortodontik akriliği, Türkiye) flor iyonu yüklenmiş bentonit materyali ile karıştırıldı. Karışıma(PMMA/MMT nanokompozit materyali) polimetilmetakrilatın likit kısmı (İntegra, ortodontik akriliği, Türkiye) ilave edilerek homojen hale gelmesi sağlandı. Materyalin ısı ile polimerizasyonu sağlandı ve her bir ölçüm için farklı flor miktarına sahip (10 ppm, 20 ppm ve 30 ppm) 3 paralel örnek hazırlandı. 45 gün süre ile her gün, 7. Haftadan 12. Haftaya kadar da her hafta toplam 51 ölçüm gerçekleştirildi. 5ml yapay tükürük solüsyonunda örnekler 3 ay süre ile 37 derece sıcaklıkta bekletildi. Flor iyon analizleri iyonmetre ile yapıldı. 5 ml örnek çözeltisi 5 ml TISAB çözeltisi ile manyetik karıştırıcı yardımıyla 1-2 dakika karıştırıldı. İyon seçimli elektrot karışım içerisine daldırılarak dengeye gelmesi beklendi. Daha önceden kalibre edilmiş cihaz ekranında flor iyon miktarı mg/l cinsinden okundu. Elde edilen veriler her ppm düzeyi ve süre için ayrı ayrı Excel (Microsoft Office, 2007) dosyasına kaydedildi. Antimikrobiyal aktiviteyi değerlendirmek için çalışmada Candida albicans (C.albicans ATCC 10231), Streptococcus mutans (S.mutans ATCC 25175), Lactobacillious acidophilus (ATCC 11975) standart liyofilize mikroorganizmalar kullanılmıştır. , Flor yüklenmiş, 10 ppm flor yüklenmiş, 20 ppm flor yüklenmiş ve 30 ppm flor yüklenmiş PMMA/MMT nanokompozit materyali steril koşullarda hazırlanmış ve çapı 6 cm kalınlığı 2 cm olan yuvarlak steril polietilen kalıplara yerleştirilmiş, yuvarlak, yüzeyi düz örnekler elde edilmiştir. Her mikroorganizma için her materyalden 3'er adet örnek hazırlanıp kullanılmıştır. Steril şartlarda hazırlanmış örneklerin yüzeyine homojen bir şekilde yayılmış ve bakteri ekimi yapılmıştır. Bu işlemlerden sonra besi yerlerinin bulunduğu petri kutularının kapakları kapatılmıştır. Kontrol grubu olarak PMMA/MMT nanokompozit materyali ve deney grubu olarak ise PMMA ve 10 ppm, 20 ppm, 30 ppm flor iyonu yüklenmiş bentonit materyali polimerize edilmiştir. Kontrol ve deney grupları olarak hazırlanmış örnekler petri kutularındaki besi yerlerine yerleştirilmiştir. Temas süresinin etkisinin görülebilmesi ve bakteri ekimi sonucu bakterilerin temas yüzeyindeki üreme miktarına bağlı olarak antimikrobiyal etkisine ulaşmak için bakteriler test ortamlarında 37C'de 1, 3, 6, 12 ve 24 saat bekletilmiştir. Bekletilen her bir örnek üzerindeki bakterileri geri almak için ise 10 mL steril serum fizyolojik çözeltisi yıkama solüsyonu olarak kullanılmıştır. 24 saat sonundaki kontrol ve deney gruplarına ait koloniler fotoğraflanmıştır. Bakteri sayımı yapılmıştır. Veriler kaydedilmiştir. Çalışmada 3 aylık ölçümler sonucu flor iyon salımına rastlanmıştır. Bentonit materyali ile yeni çalışmaların önü açılmıştır. İnvivo ve invitro çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In addition to classical space maintainer functions,our aim is to produce a new space maintainer with high antimicrobial activity capacity of releasing fluoride ions, which also has an effective role in reducing tooth decay.First, the fluoride ion stock solution is prepared using sodium fluoride (NaF).10 ppm,20 ppm,30 ppm fluoride ion was charged to the bentonite material to contain the fluoride ion. 1 ml of a 10 ppm,20 ppm,30 ppm fluoride ion solution prepared by taking 500 mg of benonite material into a 50 milliliter tube was added. Polymethylmethacrylate (PMMA) powder was admixed with bentonite material which contain fluoride ion charged with 10 milligrams of acrylic powder. The material was thermally polymerized. Measurement was performed every day for 45 days, every week from week 7 to week 12.NaCl (0.4 g),KCl (0.4 g),CaCl2H2O (0.795 g),NaH2PO4.2H2O (0.78 g),Na2S.9H2O (0.005 g),urea (1.0 g) and distilled water (1000 ml) were prepared at neutral pH (7.0 to 7.4) in 5 ml of artificial saliva solution at 37°C for 3 months. The fluoride analyzes were performed with an ion-selective electrode with an ion meter. Slow and controlled fluoride release for 3 months .Anova test was performed to compare the samples.A regression model was established to calculate when the amount of fluoride ions would end.Slow fluoride release was reported to last for about 10-13 year. Candida albicans (C.albicans ATCC 10231), Streptococcus mutans (S.mutans ATCC 25175), Lactobacyl acidophilus (ATCC 11975) standard lyophilized microorganisms were used in the study to evaluate antimicrobial activity. Fluoride-loaded, 20 ppm fluoride-charged, 30 ppm fluoride-charged PMMA / MMT nanocomposite material was prepared in sterile conditions and rounded with 2 cm diameter 2 cm. For each microorganism, 3 samples of each material were prepared and used. Homogeneously spread on the surface of the samples prepared under sterile conditions and bacteria were cultivated. After these processes, the covers of the petri dishes with closures were closed. PMMA / MMT nanocomposite material was used as control group and PMMA and 10 ppm, 20 ppm, 30 ppm fluoride ion bentonite material were polymerized as experimental group. Specimens prepared as control and experimental groups were placed in petri dishes. Bacteria were incubated at 37 ° C for 1, 3, 6, 12 and 24 hours in order to reach the antimicrobial effect of bacteria on contact surface as a result of the effect of contact time and bacterial growth. 10 mL of sterile saline solution was used as the wash solution to recover the bacteria on each kept sample. At the end of 24 hours, colonies belonging to the control and experimental groups were photographed. Colony counting was performed. Data were recorded. In the study, fluoride ion release was found as a result of 3-month measurements. Bentonite material has been paved the way for new studies. İnvivo and invitro studies are needed.