Türkiye'de yetiştirilen holştayn ırkı sığırlarda GHRH ve PRL gen polimorfizmleri ile süt verimi arasındaki ilişkinin araştırılması
Investigation of the relationship between GHRH and PRL gene polymorphsims and milk yield in holstein cattle breed reared in Turkey
- Tez No: 614019
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLAL AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Holştayn, GHRH, PRL, RFLP, Süt verimi
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
TÜRKİYE'DE YETİŞTİRİLEN HOLŞTAYN IRKI SIĞIRLARDA GHRH VE PRL GEN POLİMORFİZMLERİ İLE SÜT VERİMİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI Murat AKKAYA Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Zootekni Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ocak 2019 Danışman: Prof. Dr. Bilal AKYÜZ ÖZET Bu yüksek lisans tezinde Türkiye'de yetiştirilen Holştayn ırkı sütçü sığırlarda büyüme hormonu salgılatıcı hormon (GHRH) ve prolaktin hormonu (PRL) genleri ile 305 günlük süt verimleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Hayvan materyali olarak, Kayseri ili Develi ilçesinde süt sığırı yetiştiriciliği yapan bir işletmedeki 150 baş Holştayn ırkı sağmal inek kullanılmıştır. GHRH genotiplerinin belirlenmesinde amacıyla yapılan PCR işlemi sonunda elde edilen PCR ürünleri HaeIII enzimiyle, PRL genotiplerinin belirlenmesinde amacıyla yapılan PCR işlemi sonunda elde edilen PCR ürünleri ise RsaI enzimi ile kesilmiştir. GHRH ve PRL genotipleri ile günlük ve laktasyon süt verimleri arasındaki ilişki kovaryans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiştir. GHRH-HaeIII polimorfizmi yönünden incelenen Holştayn örneklerinde iki allel (A ve B) ile üç genotip (AA, AB ve BB) gözlenmiştir. İncelenen Holştayn ineklerde B allel frekansının (0.68), A allel frekansından (0.32) yüksek olduğu görülmüştür. Çalışma sonunda incelenen Holştayn ineklerde GHRH-HaeIII polimorfizmi ile günlük ve laktasyon süt verimi arasında istatistiksel olarak önemli ilişki olmadığı belirlenmiştir (P > 0.05). PRL-RsaI polimorfizmi yönünden incelenen Holştan ırkı ineklerde iki allel (A ve B) ile üç genotip (AA, AB ve BB) gözlenmiştir. A allel frekansı 0.86, B allel frekansı ise 0.17 olarak bulunmuştur. Çalışma sonunda PRL-RsaI polimorfizmi ile günlük ve laktasyon süt verimi arasında istatistiksel olarak önemli ilişki olmadığı belirlenmiştir (P>0.05). Çalışma sonunda GHRH-HaeIII and PRL-RsaI polimorfizmleri ile önemli diğer süt verim özelliklerinin araştırıldığı çalışmalar planlanabilecektir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN GHRH AND PRL GENE POLYMORPHSIMS AND MILK YIELD IN HOLSTEIN CATTLE BREED REARED IN TURKEY Murat AKKAYA Erciyes University, Graduate School of Healthy Sciences Department of Veterinary Animal Science M.Sc. Thesis, January 2019 Supervisor: Prof. Dr. Bilal AKYÜZ ABSTRACT The aim of this master's thesis was to investigate the relationship between growth hormone releasing hormone (GHRH) and prolactin hormone (PRL) genes polymorphisms and 305-day milk yield in Holstein dairy cattle reared in Turkey. It was used to 150 Holstein dairy cows which were raised in a dairy cattle farm at Develi providence in Kayseri. In order to determine GHRH genotypes, obtained PCR products were restricted HaeIII enzyme, in order to determine PRL genotypes, obtained PCR products were restricted RsaI enzyme. The mean differences of 305-day milk yield among the genotype groups of GHRH and PRL genes were assessed by analysis of covariance (ANOVA). Two alleles (A and B) and three genotypes (AA, AB and BB) for GHRH-HaeIII polymorphism were observed in examined Hostein cows. The frequency of the A and B alleles was found to be 0.32 and 0.68, respectively in examined Hostein cows. End of the study, the genotype effect on daily and lactation milk yield was not found to be significant (P>0.05) in examined Hostein cows. Two alleles (A and B) and three genotypes (AA, AB and BB) for PRL-RsaI polymorphism were observed in examined Hostein cows. The frequency of the A and B alleles was found to be 0.86 and 0.17, respectively. The genotype effect on daily and lactation milk yield was not found to be significant (P>0.05). It was thought that further studies on the association between GHRH-HaeIII and PRL-RsaI polymorphism and other milk yield traits in important dairy cattle breeds should be conducted. Key World: Holstein; Milk yield; GHRH; PRL; RFLP.