Yaşam ortamının insan psikolojisi üzerine etkileri
The effects of life environment on human psychology
- Tez No: 614117
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURHAN HALİSDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Spor, Psychology, Sociology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yaşam ortamı (Doğa, şehir, ilçe, köy), İnsan, Sağlık, Aksiyete, Stres, Regresyon, Living environment (Nature, city, district, village), Human, Health, Oppression, Stress, Regression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Doğa, insan eliyle değişikliğe uğramadan kendini sürekli yenileyip değiştiren kendine özgü kural ve kanunlarla çalışan sistemdir (Atalay, 2013). İnsanlar yaşamlarının ilk anlarından itibaren doğayla iç içe olup doğanın kendine sunduğu nimetlerden faydalanarak varlıklarını sürdürmektedirler. Doğayla geçirilen zaman bireylerde ruhsal rahatlama sağlamasının yanı sıra bedensel ve fonksiyonel faydalar da sağlamaktadır (Nisbet ve Zelenski, 2011). Bununla birlikte doğayla ilişkili olma birçok olumlu çevresel davranış ve tutumları da beraberinde getirmektedir (Zelenski ve Nisbet, 2014). Bu tez çalışması giriş, materyal metod, bulgular ve sonuçlar olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde doğanın öneminden, insan-doğa ilişkisi, doğa olaylarının kısa tanımlarından ve doğa olaylarının insan psikolojisine etkisinden, insanın ruhsal ve bedensel sağlığında rol oynayan etmenlerden, kültürün ve çevrenin insan sağlığı ile olan ilişkisinden, psikiyatrinin eski dönem ve yeni dönem tarihsel sürecinden, incelediğimiz şikayetlere eski dönemlerde ve yeni dönemde uygulanan tedavi yöntemlerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde uyguladığımız anket çalışmasında bağımsız t testi, anova testi, lojistik regresyon analizi uygulanmıştır ve bu testler hakkında kısaca bahsedilmiştir. Üçüncü bölümde Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine depresyon, stres, anksiyete şikayetleriyle muayene olan hastalara üç ay boyunca yapılan anket çalışmasının bulgularına yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise elde edilen sonuçlar tartışılmıştır. Bu çalışmanın amacı; yaşam ortamının (doğa, şehir, ilçe, köy) insan psikolojisi üzerine etkilerini ve insanın yaşam alanı üzerindeki etkilerini incelemek ve Fırat Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Polikliniğine şikâyetleri yüzünden gelen hastaların yaşam ortamlarının depresyon, aksiyete, stres gibi rahatsızlıklarını hangi ölçüde etkilediğini araştırmak ve eğer aralarında bir ilişki varsa uygun istatistiksel yöntemlerle modellemeye çalışmaktır.
Özet (Çeviri)
Effects of The Living Environment on Human Psychology Nature is a system that works with its own rules and laws that constantly renew and change itself without being changed by the human hand (Atalay, 2013). People are intertwined with nature since the first moments of their lives and they continue to exist by taking advantage of the blessings that nature offers to themselves. Time spent with nature provides physical and functional benefits as well as providing spiritual relaxation in individuals (Nisbet ve Zelenski, 2011). However, being associated with nature brings along many positive environmental behaviors and attitudes (Zelenski ve Nisbet, 2014). This thesis consists of four chapters: introduction, material method, findings and conclusions. In the first part, we examine the importance of nature, human-nature relationship, short definitions of natural phenomena and the effects of natural phenomena on human psychology, the factors that play a role in human mental and physical health, the relationship between culture and environment with human health, the historical period of psychiatry and the complaints of the old period treatment methods applied in old and new periods. In the second part of the questionnaire, independent t test, anova test and logistic regression analysis were applied. In the third section, the findings of the survey conducted for three months in the patients who were examined with the complaints of depression, stress and anxiety in the Psychiatry Policlinic of Fırat University Hospital were included. In the fourth chapter, the results are discussed. The aim of this study; to examine the effects of the living environment (nature, city, district, village) on human psychology and the effects of human life on the living space and to investigate to what extent the living environment of the patients coming to Fırat University Hospital Psychiatry Policlinic's complaints affects depression, discomfort, stress and if there is a relationship between them. and to try to model with appropriate statistical methods.