Circassian nationalism in the writings of Hayriye Melek Hunç
Hayriye Melek Hunç'un yazılarında Çerkes milliyetçiliği
- Tez No: 614155
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OZİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Tarih, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Çerkesler, Kadınlar, Aktivizm, Milliyetçilik, Hayriye Melek Hunç, Circassians, Women, Activism, Nationalism, Hayriye Melek Hunç
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu tez önemli fakat yeterince çalışılmamış Çerkes bir kadın aktivisti olan Hayriye Melek Hunç'un yazılarındaki Çerkes milliyetçiliği öğelerini tetkik etmeyi amaçlar. Bu çalışma onun yazılarındaki anavatan kavramını, Rus-Çerkes Savaşları'nın anısı ve tarihinin önemini ve belirgin bir Çerkes kimliğinin korunmasını inceler. Bunu yaparken, onun yazılarında kadın meselesine verilen yeri göz ardı etmez. Bu çalışmada, Hunç'un kadın konusuna yaklaşımı ve hem Müslüman kadınlar hem de Osmanlı kadınları hakkındaki fikirleri de aktarılacaktır. Bu açılardan, bu çalışma son dönem Osmanlı tarihinde kadın aktivizmi hakkında, milliyetçi tarihyazımının Osmanlı kadınlarını, değişim göstermeyen bir siyasi yapının, pasif ve cahil tebaası olduğu yönündeki iddialara eleştirel bir biçimde yaklaşan yeni literatüre bir katkı yapmayı amaçlamaktadır. Osmanlı'nın son döneminde ortaya çıkan sosyo-politik değişimler hakkında ise, bu çalışma modernleşmenin etkilerini, imparatorluğun etnik gruplarından birinde, Çerkeslerde, yükselişe geçen milliyetçiliğe ve aktivizme odaklanarak inceler. Artan aktivizm ve tarihsel roller, şüphesiz, bu sürecin sonuçlarındandır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims at exploring the elements of Circassian nationalism in the works of an important yet an under-researched woman activist of Circassian descent, Hayriye Melek Hunç. The study explores the notions of“homeland”, the importance of history- memory of Russo-Circassian Wars and the protection of a distinct Circassian identity in her writings. Doing that, it does not ignore the place of“women's issue”in her works. Her approach towards the women's issue and her opinions about Islamic women, in general, and Ottoman women in particular, will be conveyed. In these aspects, the study aims to contribute to a growing literature which emphasized women's activism of the late Ottoman era, challenging the nationalist historiography which shows Ottoman women as passive and ignorant subjects of a static political entity. Regarding the socio-political changes which took place in the late Ottoman Empire, the study also aims at exploring the impacts of modernization by concentrating on the rise of nationalism and activism of one of the ethnic groups of the empire, the Circassian community. Increasing activism and agency, surely, were the consequences of this process.