Sağlık kurumlarında stok yönetiminin önemi: Ağız ve diş sağlığı merkezinde örnek bir uygulama
The importance of inventory management in health sector: Sample application in oral and dental health center
  1. Tez No: 614156
  2. Yazar: FATMA SERHATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REHAT FAİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Kurumları, Stok Yönetimi, ABC–VED Analizi, Health Institutions, Inventory Management, ABC–VED Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sağlık kurumlarının etkin ve verimli bir şekilde faaliyetlerini sürdürebilmesi için stok yönetimi büyük önem arz etmektedir. Stok yönetiminde hedeflenen işletmenin karını artıracak tüm stok maliyetlerini en aza indirecek faaliyetleri belirlemek, uygulamak ve malzeme verimliliğini sağlamaktır. Sağlık kurumları tıbbi tetkik ve tedaviyi kesintiye uğratmadan hizmet vermek zorundadırlar. Bu da stok yönetiminin doğru ve verimli bir şekilde yapılmasıyla gerçekleştirilebilir. Tıbbi veya dental herhangi bir sağlık hizmeti kurumunda, mali bütçenin büyük bir kısmı, malzeme ve teçhizatın alımı, depolanması ve dağıtımı için harcanmaktadır. Stok yönetimi, malzeme ve teçhizatın etkin ve verimli bir şekilde yönetilmesini sağlamayı amaçlar; böylece doğru malzemelerin doğru zamanda, doğru yerde, en az maliyetle kullanılabilirliği sağlanır. Sağlık kurumları ürünlerinin artan talebini karşılayabilmek için, sağlık uzmanlarının envanteri iyileştirecek ve optimize edecek etkili ve verimli yollar bulması gerekmektedir. Bu bağlamda etkin ve verimli şekilde malzeme yönetimi için stok kontrol yöntemleri yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yöntemler, gerekli temel malzemelerin yeterli stokunun bulunmasını ve kesintiye uğramadan tedariklerini sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezindeki malzeme stoklarının stok kontrol yöntemlerinden ABC, VED ve ABC-VED matris analizlerine göre değerlendirip, sürecin iyileştirilmesine katkı sağlamaktır. Araştırma, retrospektif olarak uygulamanın yapıldığı Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde 2018 yılında kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin stok ve finansal yönetimine dair verilerin ABC, VED ve ABC-VED matris analizine göre incelenip değerlendirileceği betimsel bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Stock management is very important for health institutions to continue their activities effectively and efficiently.The aim of inventory management is to determine the activities that will minimize all stock costs that will increase the profits of enterprise and will provide the material efficiency. Health institutions must serve without interrupting medical examination and treatment. This can be achieved by correct and efficient stock management. In any medical or dental health care center, a major part of the financial budget is spent for the purchase, storage and distribution of materials and equipment. The aim of inventory management to provide the effective and efficient management of materials and equipment; so that the right materials are available at the right time, at the right place, at the least cost. Healthcare professionals need to find effective and efficient ways to improve and optimize inventory in order to meet the growing demand of healthcare products. In this context, stock control methods are widely used for effective and efficient material management. These methods provide adequate stock of required basic materials and ensure their supply without interruption. The aim of this study is to evaluate material stocks in Oral and Dental Health Center according to inventory control methods ABC, VED and ABCVED matrix analyses and to contribute to the improvement of the stock control process. This study is a descriptive study which will retrospectively examine and evaluate the materials used in 2018 in the Oral and Dental Health Center and the stock and financial management of these materials according to ABC, VED, ABC-VED matrix analysis.