Effects of biorhythm on performance
  1. Tez No: 5449
  2. Yazar: ADHAM AHMED MACKIEH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ÇİLİNGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: BIORITM, 23-günlük fiziksel döngü, 28- günlük duygusal döngü, 33-günlük zihinsel döngü. IV, BIORHYTHM, 23-day Physical Rhythm, 28-day Emotional Rhythm, 33-day Intellectual Rhythm. Ill
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
ÖZET BIYORITMIN PERFORMANS ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ MACKIEH, Adham Ahmed Yüksek Lisans Tezi, Endüstri Müh. Böl. Tez Yöneticisi: Doç. Dr. ÇİLİNGİR Canan. Şubat 1989, 155 sahife BIORITM insanın doğusu ile başladığı varsayılan üç ritmik döngünün varlığını savunan teoriyi açıklamakta kullanılan bir terimdir. Bu döngüler 23-günlük fiziksel, 28- günlük duygusal ve 33 günlük zihinsel döngüler olarak tanimlanmıştır. Bioritm olgusunun varlığının kanıtlanması, endüstri, tıp, eğitim ve benzeri uygulamalarda insan başarısını ve insana bağlı kazaları inceleyerek değerlendirmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Bu çalışmada, bioritmin insan performansı üzerindeki etkileri deneysel olarak incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada 13 denek kullanılmış ve bunların fiziksel, duygusal ve zihinsel durumlarını belirleyecek değişik ölçütler kullanılmıştır. Yapılan incelemelerden mevcut teoriyi destekleyici bulgular elde edilememiştir. öte yandan, pilotaj hatasına bağlı uçak kazalarında görev alan THY pilotlarının bioritmik analizleri, bu kazaların % 54'nin kritik günlerde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF BIORHYTHM ON PERFORMANCE MACKIEH, Adham Ahmed M.Sc. in IE Supervisor: Assoc. Prof. Dr. ÇİLİNGİR Canan. February 1989, 155 pages BIORHYTHM is a term used in connection with a theory which proposes that three basic cyclical rhythms occur regularly in human beings starting at the moment of birth. The cycles are the 23-day Physical cycle, the 28-day Emotional cycle and the 33-day Intellectual cycle. It has been proposed that by establishing the validity of existence of BIORHYTHM it could be widely applied in industrial, medical, educational, military and governmental fields for the purpose of accident reduction and performance evaluation. An experimental research has been conducted to investigate the BIORHYTHM as it affects the performance of human beings. The research was carried out on thirteen persons and under the laboratory conditions. Different measures, of performance for the Physical Emotional and Intellectual states were used through Laboratory experiments to validate the BIORHYTHM. No conclusive evidence in support of the current theory of BIORHYTHM has been found in this study. But, a Biorhythmic analysis of THY pilots involved in accidents, caused by human failure, indicates that BIORHYTHM has a significant influence on accident occurance.