Sosyal sermaye algısının bireysel performansa ve yaşam tatminine etkisi: Sağlık çalışanları üzerine bir araştırma
The effect of social capital perception on individual performance and life satisfaction: A research on health workers
- Tez No: 614177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sermaye, sosyal sermaye, performans, bireysel performans, yaşam tatmini, Capital, social capital, performance, individual performance, life satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Son yıllarda dikkat çeken bir kavram haline gelmeye başlayan, günümüzde pek çok farklı disipline kaynaklık eden sosyal sermaye, bireylerin hayatını etkileyen bireysel, çevresel, sosyolojik ve psikolojik faktörler ile yaşamın dengede tutulması noktasında karşımıza çıkarak insanların kendi başlarına hareket edemedikleri durumlarda birbirleriyle karşılıklı ilişkiler kurarak birlik ve beraberlik içinde iletişim ağlarıyla sorunları daha kolay çözüme kavuşturmaya olanak sağlar. Bu çalışmada sosyal sermaye algısının bireysel performans ve yaşam tatmini üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Araştırma Hakkâri ilinde bir kamu hastanesinde çalışan 248 sağlık çalışanına sosyal sermaye ölçeği, bireysel performans ve yaşam tatmini ölçekleri uygulanarak gerçekleştirilmiştir. 20 ifadeden oluşan sosyal sermaye ölçeği yapısal sosyal sermaye, ilişkisel sosyal sermaye ve bilişsel sosyal sermaye olmak üzere 3 alt boyuttan oluşmaktadır. Bireysel performans ölçeği 9 maddeden, yaşam tatmini ölçeği ise 5 maddeden oluşmaktadır ve ölçekler tek boyutludur. Çalışmadan elde edilen veriler SPSS 21 (Sttistical Package for the Social Sciennes) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen veriler ışığında analiz işlemine geçilmeden önce normal dağılım testi uygulanmış ve parametrik testlerin kullanımına karar verilmiştir. Sayı-yüzdelik hesaplama, frekans analizi, güvenirlik analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, bağımsız örneklem t testi, anova analizi (tek yönlü varyans analizi), pearson korelasyon analizi, basit ve çoklu regresyon analizi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda; sağlık çalışanlarında sosyal sermayenin bireysel performans ve yaşam tatmini algılarını istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Sosyal sermaye ölçeği alt boyutlarında ise; yapısal ve ilişkisel sosyal sermaye alt boyutlarının bireysel performans algısını istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği saptanmıştır. İlişkisel sosyal sermaye alt boyutunun yaşam tatmini algısını istatiksel olarak anlamlı ve pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Bireysel performans düzeyinin algılanan yaşam tatmini üzerinde pozitif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu çalışmanın bir diğer sonucudur.
Özet (Çeviri)
Social capital, which has become a notable concept in recent years, is the source of many different disciplines, appears on the point of keeping balance of life with its individual, environmental, sociological and psychological factors that affect the lives of individuals to make it easier to solve problems by establishing mutual relations with each other in unity, with its communication networks when people can not act on their own. In this study, investigated the effects of social capital perception on individual performance and life satisfaction. The research was carried out by applying social capital scale, individual performance and life satisfaction scales to 248 health workers working in a public hospital in Hakkari province. The social capital scale, which consists of 20 statements, consists of 3 sub-dimensions: structural social capital, relational social capital and cognitive social capital. The individual performance scale consists of 9 items and the life satisfaction scale consists of 5 items and the scales are one-dimensional. The data obtained from the study were analyzed with SPSS 21 (Sttical Package for the Social Sciennes). In the light of the data obtained, normal distribution test was applied before the analysis process and it was decided to use parametric tests. Number-percentage calculation, frequency analysis, reliability analysis, explanatory and confirmatory factor analysis, independent sample t test, anova analysis (one-way analysis of variance), pearson correlation analysis, simple and multiple regression analysis methods were used. As a result of the research; It has been determined that social capital has a statistically significant and positive effect on individual performance and life satisfaction perceptions. In the social capital scale sub-dimensions; It was found that structural and relational social capital subdimensions had a statistically significant and positive effect on individual performance perception. It was determined that the relational social capital subscale had a statistically significant and positive effect on the perception of life satisfaction. It is another result of the study that individual performance level has a positive and statistically significant effect on perceived life satisfaction.