Yenilikçi şehirler konsepti ve Manisa vizyonu
Innovative cities concept and vision of Manisa
  1. Tez No: 614182
  2. Yazar: ABDURRAHMAN BURAK PALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilikçilik, Yenilikçi Şehir, Yenilikçilik Ekosistemi, Innovation, Innovative City, Innovation Ecosystem
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmanın amacı Manisa kentinin yenilikçilik potansiyelini ortaya çıkartmak ve gerçekleştirmek için potansiyel proje ve faaliyetlerin araştırılmasıdır. Bu amaçla birinci bölümde akıllı şehir, kentlileşme ve yenilikçi şehir konseptlerine dair olgular ele alınmış ve temel kavramlara değinilmiştir. Bu bölümde ayrıca yenilikçilik kavramı kapsamında yeniden düzenlenmiş şehirlerin dönüşüm süreçleri ve rekabet avantajları, üçüncü bölümde Manisa örneğinde uyarlanmak üzere ele alınmıştır. İkinci bölümde ise bu ve ilgili konularda yakın dönemde yapılan çalışmalar kapsamlı bir şekilde taranmış ve günümüzde yenilikçi olarak nitelendirilen şehirlerin sosyokültürel yapılarıyla birlikte, teknik alt yapıları ele alınmıştır. Bu örneklerden hareketle birinci bölümde ele alınan yenilikçi şehirlerin alt yapılarının Manisa ilinde uygulama bulabilecek olanları seçilmiştir. Yazın taramasında son aşamada altyapı tekniklerine dair transfer yöntemleri de değerlendirilmiştir. Çalışma kapsamında son aşamada, toplam 80 akademisyen, uzman, girişimci ve belediye personelinin görüşleri derlenerek Manisa ilinin yenilikçilik vizyonuna dair GZFT analizi gerçekleştirilmiştir. Bu analizden elde edilen bulgulardan hareketle, şehrin yenilikçilik vizyonu ve potansiyel yol haritası çıkartılmıştır. Bu çalışmanın yerel yöneticilere Manisa'nın şehir planlama süreçlerinde fikir verici bir kaynak olması ve yapılacak olan yenilikçi şehir çalışmalarına ve ileride geliştirilecek olan ölçeğe katkı sağlaması hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to explore potential projects and activities in order to reveal and realize innovation potential of Manisa. For this purpose, in the first part, the facts about smart city, urbanization and innovative city concepts are discussed and basic concepts are mentioned. In addition, in this section, transformation processes and competitive advantages of the reorganized cities within the scope of the concept of innovation to be adapted to the case of Manisa in the third section are discussed. In the second part, the recent studies on these and related subjects have been extensively reviewed and the socio-cultural structures and technical infrastructure of cities, which are now considered innovative, have been discussed. Based on these examples, the infrastructures of the innovative cities discussed in the first section were selected as the ones that could find application in Manisa. In the last stage of literature review, transfer methods related to infrastructure techniques were also evaluated. In the last stage of the study, the opinions of 80 academicians, experts, entrepreneurs and municipal staff were compiled and SWOT analysis was carried out on the innovation vision of Manisa province. Based on the findings obtained from this analysis, the innovation vision and potential road map of the city were drawn. The aim of this study is to be an inspiring source for local administrators in the city planning processes of Manisa and contribute to the innovative city studies to be carried out and the scale to be developed in the future.