Destinasyon imajı ve kişiliğinin ziyaretçi memnuniyetine etkisi: Mardin'i ziyaret eden turistler üzerinde bir araştırma
The effect of destination image and personality on visitor satisfaction: A study on tourists visiting Mardin
- Tez No: 614181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAKUP DURMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Mardin, destinasyon, Mardin destinasyonu, destinasyon imajı, destinasyon kişiliği, ziyaretçi memnuniyeti, Mardin, destination, Mardin destination, destination image, destination personality, visitor satisfaction
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Bir destinasyonun ziyaretçileri açısından memnuniyetlerini etkileyen birtakım unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurlar arasında destinasyon imajı ile destinasyon kişiliği de yer almaktadır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, destinasyon imajı ve destinasyon kişiliğinin ziyaretçi memnuniyeti üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini Mardin kentini ziyaret eden yerli turistler oluşturmaktadır. Çalışma çerçevesinde tesadüfi olmayan örnekleme yöntemlerinden kolayda örnekleme tekniğinden faydalanılmıştır. Şubat 2018 – Ağustos 2018 tarihleri arasında Mardin'i ziyaret etmiş olan 403 yerli turistten anket tekniğiyle gerekli birincil veriler toplanmıştır. Çalışma kapsamında destinasyon kişiliğini ölçmek üzere Uşaklı ve Baloğlu (2011) ile Chen ve Phou (2013) tarafından geliştirilmiş olan Destinasyon Kişiliği Ölçeği, destinasyon imajını ölçmek için Baloğlu (1996) tarafından geliştirilen Destinasyon İmajı Ölçeği,ziyaretçi memnuniyetini ölçmek için literatür taraması neticesinde oluşturulan karma bir ölçek kullanılmıştır. Hazırlanan anket formu aracılığıyla toplanan veriler SPSS 22.0 ve AMOS 22.0 programları kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın problem cümlesi;“Mardin'i kültür turizmi kapsamında ziyaret eden yerli turistlerin ziyaretçi memnuniyetleri üzerinde destinasyon kişiliği ve destinasyon imajının etkisi var mıdır?”olarak belirlenmiştir. Yaılan çalışma sonucunda, destinasyon imajı ve destinasyon kişiliğinin ziyaretçi memnuniyetini anlamlı ve pozitif şekilde etkilediği saptanmıştır. Elde edilen bu sonuçlar literatür bulgularıyla desteklenmektedir. Ayrıca destinasyon imajı, destinasyon kişiliği ve ziyaretçi memnuniyeti için kontrol değişkenleri vasıtasıyla farklılık analizleri yapılmış, örneklemin çeşitli demografik özellikleri kapsamında anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There are various factors influencing satisfactions of visitors towards a destination. Destination personality and destination image are involved among these factors. In this regard, the main goal of this study was determined as to investigate the effect of destination image and destination personality on visitor satisfaction. The universe of the research was composed of domestic tourists visiting Mardin destination. Convenience sampling technique as a non-random sampling method was used in context to the study and required primary data was collected by 403 domestic tourists visiting Mardin destination between February 2018 and August 2018 via survey technique. Within the scope of the study, Destination Personality Scale with developed by Uşaklı and Baloğlu (2011), and Chen and Phou (2013); Destination Image Scale developed by Baloğlu (1996); and a combined scale in order to measure visitor satisfaction which was formed after literature review was used. Data gathered through prepared survey form was analysed via SPSS 22.0 computer program. Problem statement of the research was determined as“Are there effects of destination personality and destination image on visitor satisfaction of domestic tourists visiting Mardin in scope of cultural tourism?”. As the result of the study, it was found that destination image and destination personality have significant and positive effects on visitor satisfaction. These results are in parallel with the literature findings. Moreover, variance analyses were conducted for destination image, destination personality and visitor satisfaction through using control variables, and it was found that there are various significant differences according to some demographic features of the sample.