A practice in Ottoman Law: Accusations against the kızılbaş in the sixteenth century
Osmanlı hukukunda bir pratik: On altıncı yüzyılda kızılbaşlara karşı yapılan suçlamalar
- Tez No: 614186
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE OZİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Kızılbaş, Osmanlı Hukuku, Ceza Hukuku, Kızılbaş, Ottoman Law, Criminal Law
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu tez 16. yüzyıl Osmanlı Anadolu'sunda tarihsel olarak Kızılbaş diye bilinen kişi ya da gruplara isnad edilen suçları konu edinmektedir. Osmanlı devleti tarafından Kızılbaşlara karşı yapılan suçlamalar bu tezin merkezindedir. Bu tez Osmanlı devletinin kendi tebaasıyla arasında olan ilişkiyle ilgilenmektedir. Bu çalışmanın hedefi Osmanlı ve Safavi devleti arasındaki politik mücadeleyi incelemek ya da dini bir analiz yapmak değildir. Bu çalışma türlerine, içeriklerine ve benzerliklerine dayanarak Kızılbaşlara karşı yapılan suçalamalar için geniş bir kategorizasyon önermektedir. Burada çalışılan örnekler ya devletin dini hassasiyetlerini ya da siyasi çıkarlarını yansıtmaktadır. Suçlamaların tür, içerik ve benzerlikleri Sünni İslamın temel prensiplerini, toplumsal ahlakı veya siyasi çıkardan hangisini ya da hangilerini ihlal ettiklerine göre belirlendi. Bu değerlendirme bir kategorilendirmenin mümkün olup olmadığını ve suçları kesin bir biçimde“siyasi”ve“dini”suçlar olarak ayırmanın olası olup olmadığını sorgulamaktadır. Giriş bölümü bu çalışmayı 16. yüzyılda Osmanlı devletinin bir imparatorluk haline gelmesi ve Sünnileşme sürecinin içinde konumlandırmaktadır. İkinci bölüm Kızılbaş kavramının siyasi ve dini otoritelerce nasıl tanımlandığını incelemektedir. Üçüncü bölüm Osmanlı'daki cezai süreci incelemektedir. Dördüncü bölüm Kızılbaşlara isnat edilen suçları kategorilendirmekte ve her kategoriyi birden çok örnekle detaylı bir biçimde incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with accusations against individuals and groups historically known as the Kızılbaş in Ottoman Anatolia in the sixteenth century, in particular those accusations which were made against the Kızılbaş by the Ottoman state. This thesis is interested in the relationship between the Ottoman state and its own subjects. It does not aim to explore the political struggles between the Ottomans and the Safavids, nor does it go into a religious analysis. This examination proposes a broad categorization for the accusations which were made against the Kızılbaş based on the type, content, and similarities of accusations. The examples studied here either reflect the religious sensitivities of the state or its political interests. The types, content, and similarities of accusations are asserted according to whether they breached the principles of Sunni Islam, public morality, or political interest. The present examination questions whether it is possible to categorize them and whether it is possible to attribute a“religious”or“political”quality to them in a clear-cut way. The introduction positions this study within Ottoman Sunni confessionalization and empire-building processes in the sixteenth century world. The second chapter examines how the Kızılbaş were defined by political and religious authorities. The third chapter explores the Ottoman criminal process. The fourth chapter categorizes the offences that were made against the Kızılbaş and examines each category in detail with multiple examples.