Osmanlı ceza hukukunda hakaret suçu
The crime of insult in Ottoman criminal law
- Tez No: 777775
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ GÜL AKYILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Tarih, Law, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Ceza Hukuku, ta'zir, hakaret, şetm, kazf, iftira, zemm ve kadh, Ottoman Criminal Law, ta'zir, insult, defamation, kazf, slander, zemm and kadh
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hukuk Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Şeref ve haysiyeti hedef alan söz ve davranışlar birçok hukuk sisteminde olduğu gibi Osmanlı ceza hukukunda da hukuka aykırı fiiller olarak kabul edilmiştir. Osmanlı hukukunun şer'i ve örfi hukuk olmak üzere ikili bir yapıya sahip olması sebebiyle hakaret oluşturan fiillere yönelik ceza hukuku düzenlemeleri bu iki hukuk alanı dikkate alınarak yapılmıştır. Şer'i hukuk kuralları çerçevesinde zina suçu isnadıyla işlenen hakaretler hadd-i kazf suçu, dini değerlere yönelik aşağılayıcı ifadeler ise dinden çıkma suçu kapsamında cezalandırılmıştır. Bu iki alan dışında kalan hakaret fiillerine ise ta'zir suçu kapsamında ceza verilmiştir. Ta'zir cezasını gerektiren hakaret suçları ile ilgili hükümlere hem klasik dönem kanunnamelerinde hem de 1840, 1851 ve 1858 yıllarında yürürlüğe giren Tanzimat Dönemi ceza kanunnamelerinde yer verilmiştir. Ta'zir gerektiren hakaret suçu hadd-i kazf ve irtidat suçunun yanı sıra iftira suçu ile de yakından ilgilidir. Modern ceza hukukunda hakaret suçunun işleniş şekillerinden biri olan somut fiil isnadı Osmanlı ceza hukukunda 1858 Ceza Kanunnamesine yapılan 1911 yılı değişikliklerine kadar yalnızca iftira suçu ile ilişkili olarak düzenlenmiştir. 1911 yılında yapılan değişiklikle somut fiil isnadı iftira suçundan bağımsız olarak hakaret suçunun işleniş yollarından biri olarak kabul edilmiştir. Çalışmamızda İslam ceza hukuku kuralları ve kanunname hükümleri ışığında hadd-i kazf, irtidat suçu ve ta'zir gerektiren hakaret suçunu oluşturan hakaret fiillerine ve bu suçlar arasındaki sınıra yönelik açıklamalarda bulunulmuştur. Bunun yanı sıra Tanzimat Dönemi ceza kanunlarıyla hakaret suçu düzenlemelerine dair atılan adımlardan da bahsedilmiştir. Hakaret suçunun Tanzimat Fermanı öncesi ve sonrası hukuki düzenlemelerle ve yukarıda sözü edilen diğer suçlarla ilişkili olarak incelenmesinin suça ilişkin uygulamanın anlaşılması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Words and behaviors targeting honor and dignity were accepted as illegal acts in Ottoman criminal law, as in many legal systems. Since Ottoman law has a dual structure, as shar'i and customary law, the criminal law arrangements for insulting acts were made by considering these two areas of law. Insults committed with the false accusation of adultery were punished under the crime of (hadd-i kazf), and insulting expressions against religious values were punished within the scope of the crime of apostasy (irtidad) within the framework of the provisions of shari'a law rules. Insulting acts outside of these two areas were punished within the scope of the crime of ta'zir. The law rules about the crimes of insult requiring the penalty of ta'zir were included both in the classical period law codes and in the Penal Codes of the Tanzimat Period, which came into force in 1840, 1851 and 1858. The crime of insult that requires ta'zir is closely related to the crime of slander as well as the crime of hadd-i kazf and irtidad. The accusation of concrete offense, which is one of the forms of committing the crime of defamation in modern criminal law, was only regulated in relation to the crime of slander until the 1911 amendments made to the 1858 Penal Code in the Ottoman criminal law. With the amendment made in 1911, the accusation of concrete action was accepted as one of the ways of committing the crime of insult, independent of the crime of slander. In our study, in the light of the rules of Islamic criminal law and the provisions of the code, explanations were made about the acts of insult that constitute the crime of hadd-i qazf, the crime of apostasy and the crime of insult requiring ta'zir, and the border between these crimes. In addition to this, the steps taken regarding the regulation of defamation with the penal laws of the Tanzimat Period were also mentioned. It is thought that examining the offense of insult in relation to the legal regulations before and after the Tanzimat Edict and the other crimes mentioned above is important in terms of understanding the practice related to the crime.