Belediyelerde katılımcı demokrasi ve kamu hizmeti anlayışı: Kadıköy Belediyesi örneği
Participant democracy and public service understanding in municipalities: Case of Kadikoy Municipality
- Tez No: 614192
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN EYUBOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Kamu Hizmeti, Belediye, Demokrasi, Katılım, Local Government, Public Service, Municipality, Democracy, Participation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mahalli İdareler ve Yerinden Yönetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Yerel yönetimler kamu hizmeti alanlara en yakın birim olduklarından halkın yönetime katılımı, yerel ölçekte daha kolay ve etkin gerçekleşebilmektedir. Nitekim halkın bilgi sahibi olması ve kendilerini ilgilendiren konularda görüş, eleştiri ve projelerini yöneticilere iletebilmesi açısından önem taşıyan belediyelerde, kent konseyi, gençlik, kadın, çocuk, kıdemli yurttaş, engelli meclisleri gibi kurumlar aracılığıyla yönetime dâhil olması günümüzde katılımcı demokrasi uygulamalarının etkili olarak kullanıldığını göstermektedir. Bu nedenle çalışmada, kamu hizmeti ve demokrasinin gelişmesinde katılım düşüncesi yerel düzeyde ele alınmış, örnek inceleme konusu olarak seçilen Kadıköy Belediyesi'nde, İlçe'nin sorunlarının tespiti ve çözümünde kent ortaklarıyla birlikte hareket edebilmek anlayışı ile kullanılan katılımcı demokrasi uygulamaları değerlendirilmiştir. Çalışmada öncelikle kamu hizmetinin kavramsal boyutu ve belediyelerde kamu hizmeti anlayışı ortaya konulmuş, son bölümde ise, belediyelerde katılımcı demokrasiye katkı sağlayan yöntemler Kadıköy Belediyesi özelinde inceleme konusu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since local administrations are the closest units to public service recipients, public participation in the administration can be realized more easily and effectively at the local scale. As a matter of fact, in the municipalities which are important for the public to have information and to convey their opinions, criticisms and projects to the managers on the issues that concern them, the participation of the government through institutions such as city council, youth, women, children, senior citizens and disabled councils shows that participatory democracy practices are being used effectively today. Therefore, in this study, the idea of participation in the development of public service and democracy was discussed at the local level. In Kadikoy Municipality, which was selected as a sample subject, participatory democracy practices used to identify and solve the problems of the district were evaluated. In this study, first of all, conceptual dimension of public service and understanding of public service in municipalities have been put forward and methods contributing to participatory democracy in municipalities have been examined in Kadıköy Municipality.