Geri Dön

كفاية التّواصل اللفظيّ لمعلّم اللُّغة العربيّة للنّاطقين بغيرهاوأثرها في نجاح المتعلّم

Yabancılara Arapça öğretiminde öğretmenin sözlü iletişim becerisindeki yeterliliği ve bunun öğrenci başarısına etkisi

  1. Tez No: 614193
  2. Yazar: AYŞE ALHAMOUD
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ALTUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: dil iletişim, sözlü iletişim, yeterlilik, kaynaşmak, dil becerileri, language communication, verbal communication, enough, consolidation, language skills
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140

Özet

Yabancı dil öğrenenler açısından karşılaştıkları en büyük sorunlardan birisi iletişim sorunudur. Çoğu kişi uzun zaman Arapça üzerinde yabancı bir dil öğrenmek maksadıyla çalışırlar. Çokça nahiv ve sarf dersleri alırlar ve bu alanda başarı gösterirler. Ancak bununla beraber bu dilde doğru bir şekilde iletişim kurmakta zorlanırlar. Burdan hareketle; dil alanında çalışan araştırmacıların çabaları ciddi bir şekilde dilin iletişimsel yönüne çevirilmiştir. Biz de dil alanında çalışan bir araştırmacı olarak onların izinden gidip araştırmamız kapsamında hem teorik hem de pratik bir çalışma yaptık. Araştırmanın Teorik bölümünde; yabancı dil öğreniminde ve o dili doğru bir şekilde kullanmaya engel olan koşulları araştırıp öğretmenin iletişim yeterliliği ile öğrenenin başarısı arasında bağ kurarak çözümler üretmeye çalıştık. Bunu da dilsel iletişim kavramından ve çeşitlerinden, dil-toplum ilişkisinden, bu çerçevede sunulan ve önemli çalışmalar sayılan teorilerden yola çıkarak yapmaya çalıştık. Ayrıca bu çalışmada sözlü iletişimle ilgili detaylı sunum yapıp (becerileri, metotları, yöntemleri, engelleri) ve Arapçayı ikinci bir dil olarak öğretmekte iletişimsel metodu kullanmayı ve bunun sözlü iletişimde yeterlilik seviyesini artırmadaki etkin rolünü araştırdık. Bununla birlikte yabancı dili öğrenenler ve o dili konuşanlarla entegre olmalarının önemini, aşırıcılıktan ve zorluktan uzak olarak önemini arz etmeye çalıştık. Çalışmamız kapsımında daha önce yapılmış bazı dilsel iletişim çalışmalarına da göz atmayı ihmal etmedik. Pratik yönden ise konumuz kapsamında değişik seviyelerde Arapça öğrenen bir kitleyi hedef alarak bir anket çalışması düzenledik ve bu konuda objektif sonuçlara ulaştık.

Özet (Çeviri)

The problem of communication in the second language of learners is one of the biggest problems facing them, many students may study Arabic as asecond language for many years and spend and strive to do so, but at the same time suffer from the issue of communicating correctly İt is from here that I directed the efforts and took care of the communicative aspect by the researchers and practitioners in the field of language, and in my role as a researcher in this field took their step tokan from this important issue the subject of research and provided atheoretical and practical study in this aspect. Where she worked in the theoretical section of the study in the search behind the reosons that can stand a wall between the separation of language learning and natural from and treatment by linking the adeguacy of the teacher in verbal communication and the success of the learner This is the begining of the concept of linguistic communication and its types and relationship of language to society and the most important theories of communication, which sailed in the vicinity and provided Athrougf study of it. In my study, ı also gave abrief overview of all verbal communication in terms of skills, methods of canstraints, and the use of the communicative approoch in teaching Arabic as and its effective role in raising the level of the adeguacy of verbal communication, the importance of integration of learners and the reflection on its proctice for from high and cost, and also evoked anumber of studies and efforrts, which had lead the search for such issues in the language of communication.The pratical aspect of the study was designed questionnaire on the subject of the reserch and chose asample of teachers of Arabic language and learners at different levels and concluded to the objective results in this direction.

Benzer Tezler

  1. خلق آدم عليه السلام في ضوء آيات القرآن الكريم( دراسة تحليلية )

    Kur'ân-ı Kerim ayetleri ışığında Hz. Adem'in yaratılışı (Tahlil çalışması) / The creation of Adam, Peace be Upon Him, in the light of the verses of the noble Qur'an, an analytical study

    KHALID HATEM KHALAF

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2020

    DinVan Yüzüncü Yıl Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SELAHATTİN SÖNMEZSOY

  2. البعد الثقافي في تعليم اللغة العربية لغير الناطقين بها

    Anadili Arapça olmayanlara Arapça öğretiminde kültürel boyut

    MUHAMMED ZAYİĞ

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2020

    Eğitim ve ÖğretimMardin Artuklu Üniversitesi

    Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. AHMET ABDÜLHADİOĞLU

  3. المصطَلَحَاتُ الصَّوتيَّة في التراث اللغوي عِنْدَ العَرَب (دراسة تارِيخِيَّة تأصيليَّة من القَرن الأول إلى القَرن السادس الهِجرِي)

    Arapların dılsel mırasındakı fonetik terimler (birinci yüzyıldan altıncı yüzyıla kadar temel bir tarihsel çalışma)

    ADEL ABUSHAAR

    Doktora

    Arapça

    Arapça

    2004

    DilbilimUmm al-Qura University

    Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı

    البروفيسور. دكتور. MUHAMMET AL-ÖMERİ

  4. الصحابي ثوبان بن بجدد(ت 54 ه/ 674 م) حياته و مرواياته

    Sahabeden Sevbân Bücdüd'ün (Ö.54/674) hayatı ve rivayetleri / The life and narrations of the companion Thawban b. Bujdud (D.54/674)

    FAISAL SHAKER MUDHAHHEE ALHARDANEE

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2021

    DinÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Temel Bilimler Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ HİKMETULLAH ERTAŞ