Sağlıklı beslenmenin sosyolojik bağlantıları: Ortorektik eğilimli bireyler üzerine bir araştırma
Sociological connections of healthy eating: A research on individuals with orthorexic tendencies
  1. Tez No: 614194
  2. Yazar: EMİNE AŞIK CANBAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CİHAD ÖZSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Sosyoloji, Nutrition and Dietetics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlıklı beslenme takıntısı, tüketim kültürü, sosyal kimlik inşası, biyopolitika, Orthorexia nervosa, consumer culture, social identity construction, biopolitica
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Tüketim kültürünün dayattığı semboller, idealize ettiği kusursuz bedenler ve sınıflaştırdığı süper besinlerin karşısında tam bir teslimiyeti söz konusu olan bireyler, düşünme ve bilme özgürlüğü elinden alınarak savunmasız bırakılmaktadır. Sağlıklı yaşamı, sağlıklı beslenme ve spor yapma başlıkları altında takıntıya dönüştüren bireyler, tüketim kültürü rehberliğinde, toplum içinde beğenilme, kabul edilme ve onaylanma kaygılarıyla, kendilerine bedenleri üzerinden yeni kimlikler inşa etmektedir. Aynı zamanda topraktan ve gıda üretim süreçlerinden uzaklaşan bireyler kendi bedenlerine ve bedenlerine dönüşen gıdalara yabancılaşmakta, adeta sosyolojik bir hastalığa yakalanmaktadır. Güçlü bir toplumun hem zihinsel hem de fiziksel olarak sağlıklı bireylerden oluşması gerektiği gerçeği göz önünde bulundurulduğunda, sağlıklı beslenme takıntısı olan (ortorektik) bireylerin geliştirdikleri sağlıklı yaşam pratiklerinin hangi kanallardan ne şekilde etkilendiğini ve bu algının toplumsal sonuçlarını ortaya çıkarmak önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Individuals are left vulnerable by taking the freedom of thinking and knowing who have a complete surrender against the symbols imposed by the consumer culture, the perfect bodies that they idealize and, the super-foods that they classify. Individuals transforming healthy life into obsessions under the titles of healthy eating and sports, are constructing new identities through their bodies with the concerns of being admired, accepted and approved in the society under the guidance of consumption culture. At the same time, individuals who move away from the soil and food production processes become alienated to their bodies and the food that turns into their own bodies, and they get a sociological disease. Considering the fact that a strong society should be composed of both mentally and physically healthy individuals, it is important to reveal which channels and the ways are affecting healthy living practices developed by orthorectic individuals and the sociological consequences of this perception.