Sanal kaytarma, iş tatmini ve işten ayrılma niyeti ilişkileri üzerine görgül bir araştırma
An empirical research on cyberslacking, job satisfaction and intention to leave
- Tez No: 614228
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHSİN AKÇAKANAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sanal Kaytarma, İş Tatmini, İşten Ayrılma Niyeti, Beyaz Yakalı Çalışanlar, Cyberslacking, Job Satisfaction, Intention to Leave, White Collar Employees
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
İnternet, hayatın her alanına girmesiyle birlikte örgütlerde de vazgeçilmez bir alt yapı haline gelmiştir. Özellikle çalışanların interneti aktif kullanmaya başlaması, bilgiye ulaşma, iş yükünü hafifletme ve hızlı iletişim sağlanması gibi yararlar ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında internetin, çalışma saatleri içerisinde kişisel amaca yönelik kullanımına da çalışanları sevk etmiştir. Haliyle kişisel internet kullanımını da iş dünyasında gündeme taşınmış ve sanal kaytarmayı ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı, beyaz yakalıların sanal kaytarma davranışlarının iş tatmin düzeyleri üzerine olan etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada ayrıca, işten ayrılma niyetinin sanal kaytarma davranışını nasıl etkilediği de araştırılmıştır. Araştırmanın örneklemi Antalya ilinde çeşitli sektörlerde çalışan beyaz yakalı çalışanlardır. Bu kapsamda kolayda örnekleme tekniğiyle 401 çalışandan elde edilen veriler ile araştırma gerçekleştirilmiştir. Veriler anket yöntemi kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada 3 farklı ölçek ile veriler elde edilmiştir. Ayrıca kullanılan kişisel bilgi formu 5 adet demografik nitelikli soru içermektedir. Analiz aşamasında basit ve çoklu doğrusal regresyon ile değişkenlerin birbirleri üzerine olan etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada ayrıca bağımsız örneklem t testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılarak demografik değişkenlere göre farklılık analizleri gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonucunda ulaşılan bulgulara göre basit sanal kaytarma davranışı, iş tatminini pozitif yönde, ciddi sanal kaytarma davranışı ise iş tatminini negatif yönde istatistiki açıdan anlamlı bir şekilde etkilemektedir. İşten ayrılma niyetinin basit sanal kaytarma davranışını pozitif yönlü olarak etkilediği ancak bu etkinin anlamlı olmadığı, buna karşın ciddi sanal kaytarma davranışı üzerinde pozitif yönlü anlamlı bir yordayıcılık etkisi olduğu görülmüştür. Çalışmada ulaşılan son bulgu ise cinsiyet değişkeni açısından sanal kaytarma davranışın her iki alt boyutta da farklılık gösterdiği ve erkek çalışanların kadın çalışanlara nazaran daha fazla sanal kaytarma eğiliminde oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The internet has become an indispensable infrastructure in organizations with its entry into all areas of life. In particular, the active use of the Internet by employees, access to information, lightening the workload and providing rapid communication has revealed benefits. In addition, all these benefits led employees to use the internet for personal purposes during working hours. This situation brought the use of personal internet into the agenda of the business world and created the concept of cyberslacking. The aim of this study is to determine the effect of cyberslacking behaviours of white collars' job satisfaction levels. The study also investigated how the intention to leave, affects cyberslacking behaviour. The sample of the study consists of white-collar workers working in various sectors in Antalya. In this context, the research was carried out with the data obtained from 401 employees by easy sampling technique. Data were collected by using survey method. Data were collected using three different scales. In addition, a five-question demographic information form containing personal information was administered to the participants. Simple and multiple linear regression analyses were performed to determine the level of interaction between the variables. In addition, independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to analyze differences according to demographic variables. According to the results of the research, simple cyberslacking behaviour affects job satisfaction positively, while serious virtual cyberslacking behaviour affects job satisfaction negatively. Its seen that intention to leave has a positive effect on simple cyberslacking behaviour, but this effect was not significant, but there was a positive predictive effect on serious cyberslacking behaviour. The final result of the study shows that cyberslacking behaviour differs in both sub-dimensions (simple-severe) in terms of gender variable and male employees tend to have more cyberslacking than female employees.