Resveratrolün iskemi reperfüzyonla indüklenen oksidatif rat overi hasarında etkisi: Biyokimyasal, histopatolojik ve genetik değerlendirme
The effect of resveratrol on ischemia reperfusion induced oxidative rat ovary injury: Biochemical, histopathological and genetic evaluation
- Tez No: 614244
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ BAKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: DNA hasarı, iskemi, resveratrol, reperfüzyon, ubikinon, DNA damage, ıschemia, resveratrol, reperfusion, ubiquinone
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Resveratrolün İskemi Reperfüzyonla İndüklenen Oksidatif Rat Overi Hasarında Etkisi: Biyokimyasal, Histopatolojik ve Genetik Değerlendirme Amaç: Literatürde, Resveratrol (RSV) ve ko-enzim Q10 (KoQ10) suplementasyonunun farklı modellerde selüler koruyucu etkileri rapor edilmiştir. Ancak over iskemi reperfüzyon (IR) hasarında, resveratrol suplementasyonunun, oksidatif DNA hasarı ve KoQ10 seviyeleri üzerine etkileri ile ilgili yeterli veri yoktur. Bu çalışmada, labarotuvarda oluşturulan over IR hasarında resveratrol suplementasyonunun, oksidatif DNA hasarı, KoQ10 seviyeleri, inflamatuvar ve proinflamatuvar belirteçler ve büyüme faktörleri üzerine etkilerini ortaya koymayı amaçladık. Materyal ve Metot: Deneyde 30 adet Albino Wistar türü dişi rat kullanıldı. Kontrol grubu, over IR grubu ve IR+tedavi grupları (25-50-100 mg/kg resveratrol, intraperitoneal) olmak üzere beş grup oluşturuldu. Histopatolojik bulgular direk mikroskopide hematoksilen-eozin boyasıyla, DNA hasar göstergesi olan 8-Oxo-2'-deoksi Guanozin (8-oxo-dG) ve KoQ10 seviyeleri enzim bağlı immünassay (ELİSA) yöntemiyle, tümör nekroz faktörü-α (TNF-α), interlökin-1β (IL-1β), transformasyon büyüme faktörü-β3 (TGF-β3), hepatosit büyüme faktörü (HGF), epitelyal büyüme faktörü (EGF), vasküler endotelial büyüme faktörü-α (VEGF-α) ise RNA izolasyonunu müteakip DNA sentezi ile gen ekspresyonu yapılarak değerlendirildi. Bulgular: Resveratrol suplementasyonunu ile histopatolojik değerlendirmede istatistiki anlamlı değişiklikler tespit edilmiş, 8-Oxo-2'-deoksi Guanozin ve KoQ10 seviyelerinde olumlu etkiler gözlenmiş ama bu değişikliklikler istatistiki anlam kazanmamıştır. Resveratrol ile tedavi verilmiş gruplarda, TNF-α, IL-1β, TGF- β3, HGF, EGF, VEGF-α ekspresyon seviyelerinde tedavi verilmeyen IR grubuna göre anlamlı düşüş gözlenmiş ve gruplar arasında istatistiki anlamlı değişiklik tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamız, resveratrolün inflamatuvar-proinflamatuar sitokinler ve büyüme faktörlerinin ekspresyonu üzerine yaptığı olumlu etkiler ile KoQ10 seviyeleri ve oksidatif DNA hasarı üzerine yaptığı muhtemel olumlu etkilerin, literatürde daha önce rapor edilmiş olan resveratrole ait anti-tümör, anti-inflamatuar, anti-proliferatif etkilerde rol oynayabileceği kanaatine varmamıza neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
The Effect Of Resveratrol On Ischemia Reperfusion Induced Oxidative Rat Ovary Injury: Biochemical, Histopathological And Genetic Evaluation Aim: Cellular protective effects of resveratrol (RSV) and co-enzyme Q10 (CoQ10) supplementation in different models have been reported in the literature. However, there is insufficient data regarding effects of resveratrol supplementation on oxidative DNA damage and CoQ10 levels in ovarian ischemia reperfusion (IR) injury. In this study, we aimed to investigate the effects of resveratrol supplementation on oxidative DNA damage, CoQ10 levels, inflammatory and proinflammatory markers, and growth factors in ovarian IR injury that performed in the laboratory. Material and method: Thirty Albino Wistar female rats were used in the experiment. Control group, ovarian IR group, IR+treatment groups (25-50-100 mg/kg resveratrol, intraperitoneal) were formed. Histopathological findings were evaluated by direct microscopy with hematoxylen-eosine stain, 8-Oxo-2'-deoxy Guanosine (8-oxo-dG) and CoQ10 levels were obtained by enzyme-linked immunosay (ELISA) and tumor necrosis factor-α (TNF-α), interleukin-1β (IL-1β), transformation growth factor-β3 (TGF-β3), hepatocyte growth factor (HGF), epithelial growth factor (EGF), vascular endothelial growth factor-α (VEGF-α) were evaluated following RNA isolation and DNA synthesis by gene expression. Results: Histopathological evaluation with resveratrol supplementation showed statistically significant changes, favorable 8-oxo-dG and CoQ10 levels were observed, but these changes were not statistically significant. In groups treated with resveratrol, TNF-α, IL-1β, TGF-β3, HGF, EGF, VEGF-α expression levels were significantly decreased compared to the untreated ischemia-reperfusion group, and a statistically significant change was detected between the groups. Conclusion: Our study suggests that the favorable effects of resveratrol on the expression of inflammatory-proinflammatory cytokines and growth factors, and the possible favorable effects on CoQ10 levels and oxidative DNA damage may contribute to the anti-tumor, anti-inflammatory, anti-proliferative therapeutic effects reported in the literature.