Dijital okuryazarlığın finansal okuryazarlık üzerine etkisi: Batı Akdeniz örneği
The effect of digital literacy on financial literacy: The case of Western Mediterranean
- Tez No: 614243
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dijital Okuryazarlık, Finansal Okuryazarlık, Finansal Eğitim, Dijitalleşme, Digital Literacy, Financial Literacy, Financial Education, Digitalization
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Okuryazarlık konusunda ortaya çıkan ve son yıllarda daha çok popüler hâle gelen finansal okuryazarlık kavramı bireylerin maddi konularda hayat şartlarına daha çok uyum sağlamaları ve daha bilinçli yaşam sürebilmeleri açısından son derece önemlidir. Finansal okuryazarlıktan sonra duyulmaya başlayan okuryazarlık çeşitlerinden bir diğer önemli kavram ise, teknolojik gelişmeler neticesinde ortaya çıkan dijital okuryazarlık kavramıdır. Bu çalışmada, Batı Akdeniz Bölgesi'nde yaşayan bireylerin dijital okuryazarlık düzeylerinin finansal okuryazarlık düzeylerine etkisinin olup olmadığı ölçülmeye çalışılmıştır. Çalışma kapsamında, Batı Akdeniz (Antalya, Isparta, Burdur) Bölgesi'nde yaşayan toplam 1.155 kişi üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada bireylerin dijital okuryazarlık ve finansal okuryazarlık düzeyleri ölçülmeye çalışılarak dijital okuryazarlığın finansal okuryazarlığa etkisi araştırılmıştır. Çalışmada, katılımcıların dijital okuryazarlık ve finansal okuryazarlık düzeyleri belirlenirken doğrulayıcı faktör analizlerinden, yapısal eşitlik modellerinden ve çeşitli istatistiksel (T-testi, Anova, Tukey ve Tamhane's) testlerden yararlanılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, dijital okuryazarlık düzeyinin finansal okuryazarlık üzerinde direkt bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of financial literacy, which has emerged in the field of literacy and has become more and more popular in recent years, is extremely important in terms of individuals' adaptation to their living conditions in financial matters and to lead a more conscious life. Another important concept among literacy types that started to be heard after financial literacy is the concept of digital literacy that emerged as a result of technological developments. In this study, it is tried to measure whether the levels of digital literacy of individuals living in the Western Mediterranean Region have an impact on financial literacy levels. As part of the study, a total of 1,155 people living in the Western Mediterranean (Antalya, Isparta, Burdur) Region were researched. In the research, the effect of digital literacy on financial literacy was investigated by trying to measure the levels of digital literacy and financial literacy of individuals. Confirmatory factor analysis, structural equality models and various statistical tests were used in the study while determining the digital literacy and financial literacy levels of the participants. According to the results obtained from the research, it was concluded that the level of digital literacy has no direct effect on financial literacy.