Prematüre bebeklerde topuktan kan alma sırasında kanguru bakımı yapılması ile oral sukroz verilmesinin ağrıya etkilerinin karşılaştırılması: Randomize kontrollü çalışma
Effects of sucrose and kangaroo care on pain alleviation among preterm neonates during heel lance: A ramdomized controlled trial
  1. Tez No: 614282
  2. Yazar: ELİF ŞEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY MANAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Preterm Neonate, Kangaroo Mother Care, Oral sucrose, Pain, Heel Lancing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Giriş: Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan prematüre bebekler rutin olarak birçok ağrılı prosedüre maruz kalmaktadırlar. Bebeklerde oluşan bu ağrının azaltılması gerekmektedir. Kanguru bakımı ve oral sukroz verilmesi bu ağrıyı azaltan yöntemlerdendir. Amaç: Çalışmamızın amacı kanguru bakımı ile oral sukrozun topuktan kan alma sırasında preterm bebeklerde oluşan ağrıyı azaltmadaki etkilerini karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Çalışmamız 64 bebek üzerine randomize kontrollü olarak yürütüldü. Bebekler randomize olarak kapalı zarf yöntemiyle iki gruba ayrıldı. Birinci gruptaki bebeklere kanguru bakımı yapıldı, 2. gruba ise oral sukroz verildi. Her iki hasta grubunda kan örneği alımından önce, topuk delme sırasında ve kan örneği alımından 2 dakika sonra Premature Infant Pain Profile (PIPP) ağrı skalası kullanılarak ağrı skoru, kalp tepe atımı iki ayrı gözlemci tarafından hesaplandı. Yine her iki hasta grubunda kan örneği alımından önce, topuk delme sırasında, kan örneği alımı sırasında ve kan örneği alındıktan 2 dakika sonra kalp atım hızı (KTA) ve oksijen saturasyon yüzdesi (SpO₂) bakıldı. İstatistiksel analizler için NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) programı kullanıldı. Veriler; Mann-Whitney U, Bağımlı gruplar t testi, Wilcoxon signed-ranks, Pearson ki-kare test, Fisher's exact test ve Fisher-Freeman-Halton exact test kullanılarak analiz edildi. Gözlemciler arası uyuşma düzeyinin belirlenmesinde Gwet's AC ve ICC (Sınıf içi korelasyon katsayısı) kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Background: Premature infants hospitalized in the Neonatal Intensive Care Unit are routinely exposed to many painful procedures. This pain in infants should be reduced. Kangaroo care and oral sucrose are among the methods that reduce this pain. Objectives: The aim of our study was to compare the effects of kangaroo care and oral sucrose on pain relief in preterm infants during heel lance. Patients and Methods: Our study was conducted on 64 infants with randomized control. The infants were randomly divided into two groups using a random method by drawing out of a thick, non-transparent envelope. Kangaroo care was given to the babies in the first group and oral sucrose was given to the second group. In both groups, pain score was calculated by two observers using Premature Infant Pain Profile before, during heel lance and 2 minutes after blood sampling. Heart rate and oxygen saturation were measured in both patient groups before blood sampling, during heel lance and blood sampling and 2 minutes after blood sampling. NCSS (Number Cruncher Statistical System) 2007 (Kaysville, Utah, USA) was used for statistical analysis. Mann-Whitney U, Dependent groups t test, Wilcoxon signed-ranks, Pearson chi-square test, Fisher's exact test and Fisher-Freeman-Halton exact test were used to analyze the data. Gwet's AC and ICC (Intraclass correlation coefficient) were used to determine the interobserver agreement. A p value less than 0.05 was considered significant. Results: There was a statistically significant difference between the groups in favor of kangaroo group in terms of the change in PIPP values after heel lance (p= 0.003). Conclusions: Kangaroo care, among other benefits to infants, can be applied to reduce pain during painful procedures in premature infants as it is an easy and harmless method.