Türkiye'de sağlık turizminin gelişimine kaldıraç rolü üstlenebilecek yeni ödeme modelleri
New payment models that can assume the role of leverage in the development of health tourism in Turkey
- Tez No: 614540
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Bireysel Sağlık Turizm Kredisi (BİSATURK), Teşvik ve Destekler, Health Tourism, Individual Health Tourism Credit (IHTC), Incentives And Supports
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Sağlık turizmi sektörü, küresel turizm pazarının en hızlı büyüme gösteren bir faaliyet alanlarından biridir. Sağlık turizmi;“sağlık turistinin yaşadıkları yerden sağlık hizmetleri için başka bir yere gitmesi”olarak tanımlanabilmektedir. Sağlık turizmi geçmişten beridir var olan bir turizm çeşidi olmasına rağmen son yıllarda sağlık turizminin önemi ve ülke ekonomisindeki etkisi de giderek artış göstermektedir. Türkiye bu alanda henüz gelişme evresindedir ve stratejik konumu ve gelişmiş sağlık sistemi ile bir cazibe merkezi konumundadır. Tüm bu fırsatlar ele alındığında Türkiye'nin sağlık turizmi sektöründe yeterli derecede gelişmesi ve dünya çapında öncü ülke konumları arasına yükselebilmesi için yoğun bir çaba sarf edilmektedir. Yapılan çalışmada, sağlık turizmi alanında ülkemizin pazardaki durumunu incelemek ve pazar payını artırabilmek amacıyla sektördeki paydaşlarının yararlanabileceği öneriler geliştirmek amacıyla hazırlandı. Bu modellerle sağlık turizminde Türkiye'nin rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir. Bireysel Sağlık Turizmi Kredi (BİSATURK) Programıyla her kesimden hastaya ulaşılarak, sağlık turizmi pazarını sağlık sigortası ve anlaşmaların dar bir alanından kurtararak hasta portföyünü ve sektördeki pazar payını artırmasında yardımcı olacaktır. Antalya Serbest Sağlık Turizm Bölgesinde (ASSATB) halihazırda ki serbest bölge ve projelerine yeni bir boyut kazandırarak Türkiye'nin sağlık turizminde ilk sıralara taşımayı hedefleme de bir aşama olarak değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
Health tourism is one of the fastest growing segments of the global tourism market. Health tourism can also be defined as the travel of health tourists from one place to another for health services. Altough health tourism is a type of tourism that has existed since the past, its importance and impact on the national economy has been increasing in recent years. Turkey is still under development and is a center of attraction in this sector with its strategic geographical location and advanced health care system. Considering all these deals, many efforts have been made to Turkey's adequate development in this sector and join the ranks of leading positions worldwide. This study, it was prepared in order to examine the market situation of our country in the field of health tourism and to develop suggestion that can be utilized by the stakeholders in the sector in order to increase its market share. It aims to increase the competitiveness of Turkey on health tourism with this model. Individual Health Tourism Loan (BİSATURK) Program will reach patients from all walks of life and help to increase the patient portfolio and market share in the sector by saving the health tourism market from a narrow area of health insurance and agreements. In Antalya Free Health Tourism the Region (ASSATB) free zones and adding a new dimension to the current project considered as the first stage to move a targeting in Turkey's health tourism.