Sağlık turizminin niteliksel olarak değerlendirilmesi: İstanbul Emsey Hospital örneği
Qualitative evaluation of health tourism: The case of Istanbul Emsey Hospital
  1. Tez No: 775168
  2. Yazar: SUNA ÇİL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜMEYRA TAŞÇIOĞLU BAYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Turizm, Emsey Hospital, Health Tourism, SWOT Analysis, Emsey Hospital
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Uluslararası veya şehirlerarası tedavi ve eğlence amaçlı yapılan seyahatler olarak bilinen sağlık turizmi küreselleşmenin getirdiği teknolojik gelişmeler ve seyahat olanaklarının artmasını, bilgiye ulaşımın kolaylaşması gibi kolaylaştırıcı faktörler sağlık turizminin yaygınlaşmasına neden olmuştur. Türkiye'de hem turizm hem de sağlık turizmi konusunda büyük bir kapasiteye sahiptir. Gelişmiş olan ülkelerde nüfusun giderek yaşlanması ve kronik hastalıkların artması ve bu bağlamda tedavi masraflarında artışa neden olmuştur.Bu durum,kişilerin tedavi amaçlı olarak aynı hizmeti maliyeti daha düşük alabilecekleri ülkelere seyahat etmesini beraberinde getirmişti. Sağlık turizimi bir ülkeyi cazibe noktası haline getirebilmektedir. Özellikle gelişmiş ülkelerdeki sağlık turistleri,gelişmekte olan , sağlık hizmetleri kaliteli olan farklı ülkelere seyahat ederek sağlık turiziminin gelişimine ve gittikleri,ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Sağlık turizmin geliştirilmesi, gerekli tıbbi prosedürlerin mevcut olmadığı veya vatandaşları tarafından erişilebilir olmadığı ülkelerde sağlık hizmetlerine erişimi iyileştirmeye destek verebilmektedir. Hedef ülkede ise, sağlık turizmi ekonomik kalkınmayı teşvik etmekte ve sağlanan sağlık hizmetlerinin kalitesini yükselmeye yardımcı olabilmektedir. Bundan dolayı, sağlık turizmi hem ülkenin ekonomisi hem de sağlık sektörünün ilerlemesi bakımından oldukça önemli olabilmektedir. Genel sağlık sistemi içinde bir paydaş olan sağlık turizmi alanı genel yapıyı etkilediği gibi genel sağlık politikalarından direkt olarak etkilendiği unutulmamalıdır. Dolayısıyla, sağlık turizmini tek başına bir mucize olarak değerlendirmemekte fayda olabilir. Bu bağlamda, sunulan çalışmada Türkiye'deki sağlık turizmin durumunun ortaya konulması ve geliştirilmesi için yapılması gerekenlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak, sağlık turizminin kavramsal çerçevesi açıklanmıştır ve Türkiye'nin sağlık turizminin güçlü ve zayıf yönleriyle iç ve dış şartlardan ortaya çıkan fırsatlar ve tehditler SWOT analizi ile belirlenmiştir. Son olarak, Emsey Hospitalda tedavi olan hastalar ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmelerden elde edilen verilerle ,sağlık turizminin değerlendirilmesi yapılmıştır. Sonuç olarak, Türkiye sağlık turizmi konusunda büyük kapasiteye sahiptir. Türkiye turizm kapasitesini, sağlık hizmetleri kapasitesiyle birleştirerek,sağlık turizmi alanında daha büyük bir pay alabilir.
Özet (Çeviri)
Health tourism, known as international or intercity travels for treatment and entertainment, has led to the spread of health tourism by facilitating factors such as technological developments brought by globalization and increased travel opportunities, facilitating access to information. It has a great capacity in both tourism and health tourism in Turkey. In developed countries, the aging of the population and the increase in chronic diseases have led to an increase in treatment costs. This situation brought people to travel to countries where they could get the same service at a lower cost for treatment purposes. Health tourism can make a country a point of attraction. Health tourists, especially in developed countries, make a great contribution to the development of health tourism and the economy of the country they visit, by traveling to different countries with high quality health services. The development of health tourism can support improving access to health services in countries where necessary medical procedures are not available or accessible to their citizens. In the target country, health tourism promotes economic development and can help improve the quality of health services provided. Therefore, health tourism can be very important in terms of both the economy of the country and the progress of the health sector. It should not be forgotten that the field of health tourism, which is a stakeholder in the general health system, affects the general structure and is directly affected by the general health policies. Therefore, it may be beneficial not to consider health tourism as a miracle on its own. In this context, in the presented study, it is aimed to reveal the situation of health tourism in Turkey and to determine what needs to be done to improve it. First, the conceptual framework of health tourism was described, and SWOT analysis was used to assess the strengths and weaknesses of Turkey's health tourism, as well as possibilities and threats emerging from internal and external factors. Finally, using data from semi- structured interviews with Emsey Hospital patients receiving treatment, an assessment of health tourism in developed. As a result, Turkey has a huge health tourism capacity.