A phenomenological approach to urban space: A case study of Bomonti
Kentsel mekana fenomenolojik bir yaklaşım: Bomonti örneği
- Tez No: 614629
- Danışmanlar: PROF. FERİDE ÇİÇEKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Mimarlık, Sosyoloji, Public Administration, Architecture, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yer, Mekan, Fenomenoloji, Bomonti, Şehir Anlatısı, Place, Space, Phenomenology, Bomonti, Urban Narrative
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kültürel İncelemeler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Fenomenolojik bir yaklaşıma dayanan bu çalışma, yerinde geliştirilen öyküler aracılığıyla insan deneyimi ile mekan arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. 'Yer' ve 'mekan' kavramları arasındaki farkı ve literatürdeki kentsel çevreyi algılamada duyulara verilen önemi temel alan bu çalışma, mekan algısına dair kapsamlı bir açıklama sunmayı amaçlamaktadır. Tezin incelemesi, İncirlidede ve Harika Caddeleri'nin mahalleyi keserek iki farklı sosyo-ekonomik ve kültürel yerleşim alanına dönüştürdüğü İstanbul'un Bomonti semtinde gerçekleştirildi. Analiz bölümü, kentsel dönüşümü okumayı amaçlamakta ve mahallenin iki tarafı arasındaki dönüşümün yol açtığı bölünmeye işaret etmektedir. İnceleme verileri yürüme ve fotoğraf çekmenin yanı sıra, kolaj ve illüstrasyon teknikleriyle ilk elden edinilen deneyimlerle toplanmış ve analiz edilmiştir. Çalışma, belirtilen mahallenin her iki tarafında gözlemlenmiş sosyo-ekonomik ve kültürel bölünme sonucu farklılaşan cepheleri ile süreklileşen kentsel dönüşümün dinamiklerini ve sonuçlarını aktarmaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın temel önemi ilk elden deneyimin önemini göstermekte yatar.
Özet (Çeviri)
Leaning upon a phenomenological approach, this study focuses on the relationship between human experience and space through in-place developed stories. It builds on the distinction between the concepts 'place' and 'space', and the importance placed in the literature on senses in perceiving urban environment. With this theoretical background, it aims at providing a comprehensive account of the perception of space. The case study of the thesis is conducted in Istanbul's Bomonti neighborhood where the İncirlidede and Harika Streets cut across the neighborhood into two considerably different socio-economic and cultural residential areas. The analysis section aims at reading the urban transformation and points out to the divide brought about by the transformation between the two sides of the neighborhood. The case study data were collected and analyzed by means of first-hand experience such as observant walking, photographing as well as visual reproduction and comparison techniques such as collage and illustration. While the urban observations mentioned in the study summarily include differentiation of architectural structure, building facades, resulting from socio-economic and cultural divide across the two sides of the neighborhood, the primary significance of this work lies in demonstrating the importance of first-hand experience of city in understanding the dynamics and outcomes of ongoing urban transformation.