İstanbul Boğazı'nda gemi kaynaklı hava emisyonlarının analizi ve etkilerinin ortaya konulması
Analysis of ship-borne air emissions in the Istanbul Strait and presenting its effects
  1. Tez No: 614637
  2. Yazar: AYDIN TOKUŞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZİNET SELMİN BURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: İstanbul Boğazı, emisyon, hava kirliliği, gemi trafiği, regresyon analizi, The Istanbul Strait, emission, air pollution, vessel traffic, regression analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizel Çevre Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışmada, İstanbul şehrinde motorlu araçlar, endüstriyel işlemler ve konutların ısıtılması gibi önemli hava kirletici emisyon kaynaklarından biri olan gemi egzoz gazı emisyonları hesaplanmış ve emisyon sonuçları sunulmuştur. Gemi kaynaklı hava kirliliği emisyonları İstanbul şehrinde ve çevresinde yaşayan insanlar için ciddi sağlık sorunları oluşturmaya devam etmektedir. İstanbul Boğazı'nda gemi egzoz gazı emisyonları, 2 farklı emisyon metodolojisi (Trozzi ve Vaccaro metodolojisi ve Entec Uk Limited metodolojisi) kullanılarak gerçek gemi hareketlerine ve gemi makine bilgilerine dayanılarak hesaplanmıştır. Gemi egzoz gazı emisyon sonuçlarını elde etmek için iki emisyon analiz metodolojisinin kullanıldığı ilk çalışmadır. Meteorolojik faktörlerin, mevsimsel değişimlere bağlı olarak hava kalitesini etkilemede önemli bir rolü bulunmaktadır ve hava kirletici konsantrasyonları ile yakın ilişkisi bulunmaktadır. Bu çalışmada, gemi egzoz gazı emisyonları, meteorolojik parametreler (rüzgar hızı, sıcaklık, nisbi nem, hava basıncı, yağış gibi) ve sağlık istatistikleri arasında olabilecek ilişki, adımsal çoklu doğrusal regresyon ve korelasyon analizi kullanılarak araştırılmıştır. Hava kirleticileri (NOX, SOX, PM) konsantrasyonları ile meteorolojik parametreler, sağlık istatistikleri arasında“iyi seviyede”bir ilişki bulunmuştur. Bu çalışmada, İstanbul Boğazı'nın 2030-2040 yıllarında sahip olabileceği gemi trafiği ve gemi egzoz gazı emisyonları, iki farklı emisyon analiz metodolojisi kullanılarak hesaplanmıştır. İstanbul Boğazı'nı kullanan transit ve yerel trafiği oluşturan gemiler, İstanbul şehri ve çevresi için her zaman ana hava kirliliği kaynağı olacaktır. Yapılan projeksiyon ile, İstanbul şehrinin gelecekteki gemi emisyonları tahmin edilmiş ve gemi emisyonlarını azaltmak için gerekli önlemlerin neler olacağı ve bunların uygulamasına yardımcı olacak yöntemler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the ship exhaust emissions which is one of the major emission sources such as motor vehicles, industrial processes and residential heating in Istanbul city are calculated and its results are presented. Ship emissions continue to cause serious health problems for the people living in Istanbul city and its surroundings. The shipping exhaust gas emissions are estimated based on real shipping activities and engine power information in the Istanbul Strait using two different emission metodologies that are Trozzi and Vaccaro Methodology and Entec Uk Limited Methodology respectively. This is the first study where two emission metodologies were used to get the shipping exhaust gas emission outputs. Meterological conditions play a crucial role by affecting the air quality depending on seasonal changes and it has a close relationship with air pollutant concentrations. The relationship between ship emissions and meteorological parameters (such as wind speed, temperature, relative humudity, pressure, precipitation), health statistics have been investigated by using a stepwise multiple regression and correlation analysis in this study. A“good relation”between the pollutants (NOX, SOX, PM) concentrations and meteorological parameters, health statistics have been found. Future emissions in Istanbul Strait the for the years of 2030-2040 are also estimated using two different emission metedologies as projection in this study. The transit and domestic ships calling the Istanbul Strait always will be the main air polluting sources of the Istanbul and its surroundings. Projection will help us to estimate the future ship emissions of the Istanbul and help us to take measures to reduce ship emissions.