Yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri kullanılarak imar barışına aykırı yapıların tespit edilmesi
Identification of structures contrary to zoning peace law using high resolution satellite images
- Tez No: 614636
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR AVDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: İmar Barışı, Kaçak Yapılaşma, Nesne Tabanlı Sınıflandırma, Segmentasyon, Planet, Zoning Peace, Illegal Building, Object Oriented Classification, Segmentation, Planet
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
İmar Barışı yasası ile yaklaşık 13 milyon yapının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması amaçlanmaktadır. 31.12.2017'den önce ruhsatsız veya ruhsat eklerine aykırı yapılmış kırsal ve kentsel alanlardaki tüm yapılar İmar Barışı kapsamındadır. Yapı Kayıt Belgesi başvuruları için son tarih olarak yasada 31.10.2018 tarihi duyurulmuş ancak bu tarih 15.06.2019'a kadar uzatılmıştır. Çalışmanın amacı 31.12.2017'den, yapı kayıt belgesi için son başvuru tarihi olan 15.06.2019'a kadar olan başvuruların mekânsal olarak incelenebilmesidir. Bunun için Aralık 2017 ve Haziran 2019 tarihli Planet uydu görüntüleri kullanılmıştır. Planet uydusu her gün aynı noktadan görüntü alabilmesi, yüksek mekânsal çözünürlüğe sahip olabilmesi ve ücretsiz olmasından dolayı bu çalışma için uygun görülmüştür. Çalışma alanı Muğla ili Marmaris ilçesi Orhaniye köyü olarak belirlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, nesne tabanlı sınıflandırma işleminin segmentasyon aşamasında yapılan testler sonucunda ölçek:30, şekil:0,3, bütünlük:0,7 parametreleri kullanılmış, tüm segmentlerden yapılaşmalara ulaşıncaya kadar eCognition yazılımı ile filtreler uygulanmıştır. Doğruluk analizleri ArcGIS yazılımı ile gerçekleştirilmiştir. İkinci bölümde, farklı iki tarih arasında elde edilen yapılaşmalar için konumsal kesişim ile farklılık tespit edilmiş, kural filtresi ile yasaya aykırı olan yapılaşmalar tespit edilmiş, saha kontrollerini gerçekleştiren ilgili kuruma referans veri olarak sunulması planlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Law on Zoning Peace aims to license approximately 13 million buildings by the Ministry of Environment and Urbanization. Before 31.12.2017, all buildings in rural and urban areas that were not licensed or contradicted to the license annexes are within the scope of Zoning Peace. The deadline for building registration applications is announced in the law as 31.10.2018 but this date has been extended until 15.06.2019. The aim of the study is to examine applications from 31.12.2017 to 15.06.2019 which is the deadline for building registration documents. Planet satellite images of December 2017 and June 2019 were used for this purpose. Planet satellite is suitable for this study because it can get the same spot every day, has high spatial resolution and is free to use. The study area was determined as Orhaniye village in Marmaris district of Muğla province. In the first part of the study, the parameters of scale: 30, figure: 0.3, integrity: 0.7 were used as a result of the tests performed during the segmentation phase of the object-based classification process and filters were applied with eCognition software until all segments reached the structures. Accuracy analysis was performed with ArcGIS software. In the second part, the differences between spatial intersections have been determined for constructions obtained between two different dates, constructions that are contrary to the law have been determined by rule filter and it is planned to be presented as reference data to relevant institution performing field controls.